Sondeig de la Generalitat
Enquesta CEO: Tres de cada quatre catalans exigeixen limitar els pisos turístics i regular el preu del lloguer

.
L’enquesta reflecteix un ampli recolzament al pla del Govern de Salvador Illa per construir 50.000 noves vivendes en els pròxims sis anys, mesura que obté una valoració mitjana de 8 sobre 10. De fet, el 85% dels catalans consideren prioritària la construcció de vivenda pública com a mesura per facilitar l’accés a aquest dret. Quant a altres possibles mesures que solen plantejar-se en aquest debat, una gran majoria de la ciutadania secunda àmpliament aquelles que impliquen la intervenció dels poders públics en el mercat immobiliari, com la limitació dels pisos turístics (74%) i la regulació dels preus del lloguer (71%).
Obligar els grans tenidors (empreses o fons d’inversió) a destinar part de les seves propietats a lloguer social (71%), facilitar subvencions directes per afavorir l’arrendament (71%) i apujar els impostos als propietaris amb múltiples vivendes buides (67%) són altres mesures que també conciten un alt grau de recolzament entre els catalans. Al contrari, propostes com l’alliberament del sòl urbanitzable (45%) i l’expropiació o compra de pisos per part de les administracions (38%) no susciten un suport majoritari.
Impacte en la qualitat de vida
Hi ha línies generals, la majoria de l’electorat se sent més atret per les propostes dels partits d’esquerres que de dretes, tot i que més d’un terç admet que no coneix bé els programes de cada formació. El que sí que hi ha un enorme consens, que arriba al 90% en aquest estudi, és en la percepció que les dificultats per accedir a una vivenda en condicions repercuteixen negativament en la qualitat de vida. No obstant, només un de cada tres enquestats reconeixen que els problemes relacionats amb la vivenda els estan perjudicant personalment (35%), un impacte negatiu que afecta sobretot prop de la meitat dels menors de 40 anys.
Segons el CEO, el 50% dels ciutadans d’entre 25 i 34 anys estan pensant actualment a comprar-se un pis, un segment de població que suma gairebé un milió de persones. L’escull principal és, òbviament, el preu de la vivenda, que ha obligat el 37% dels catalans a reduir altres despeses personals. En paral·lel, el 74% dels catalans consideren que tenir una vivenda en propietat és «un objectiu important en la vida» i el 82% dels que busquen ara mateix un pis de lloguer voldrien tenir-ne un en propietat, una opinió accentuada sobretot entre els joves menors de 35 anys.
¿Canviar-se de ciutat?
Notícies relacionadesAmb tot, només el 13% dels entrevistats assegura que la vivenda l’ha obligat a canviar de ciutat. La meitat d’ells se n’han anat a viure a una zona de renda inferior, un canvi que ha afectat especialment dones més grans de 64 anys, segons mostra el sondeig. I és que, en general, els catalans tenen una baixa predisposició a moure’s del lloc on viuen per millorar les opcions de trobar un pis satisfactori: un 28% no canviaria de lloc, un 28% podria canviar de barri i un 24% podria arribar a canviar de comarca (13%) o, fins i tot, a marxar de Catalunya (11%).
Una altra realitat que es plasma a l’enquesta és que la manera d’entendre el valor de la vivenda divideix la societat catalana. Mentre que un 57% dels ciutadans pensen que és una «necessitat bàsica», un 42% concep la vivenda com un actiu econòmic del qual es pot treure benefici, tot i que bona part d’aquests últims accepten algunes regulacions sobre la matèria. Entre els més joves, la majoria dels homes veuen la vivenda com un recurs econòmic (62%) i la majoria de les dones, en canvi, la consideren una necessitat bàsica (70%).
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Ciència espacial Telescopis de tot el món observen l’arribada d’un gegantí objecte interestel·lar al nostre Sistema Solar
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- Sous públics Els funcionaris de l’Estat cobraran una paga per retards i la pujada del 0,5% en la nòmina de juliol
- Pakito i Akkaspace, dos ‘hackers’ adolescents
- Festivals Cancel·lat el concert de Fito Páez que havia d'inaugurar el festival de Cap Roig
- Reacció a l'escàndol El PSOE expulsarà els militants puteros com a resposta als àudios masclistes d'Ábalos
- Incendi forestal a Girona: confinen els veïns de dos barris de la ciutat
- Comitè federal Sánchez reestructura el PSOE amb perfils connectats als seus gabinets en el Govern
- Fugida salarial del 0,5% Els funcionaris de la Generalitat no cobraran fins a l’octubre la paga de fins a 625 euros pels retards pendents
- Entrevista Fito Páez: «Després del fracàs de les esquerres, el món està brutalitzat i tirant a la dreta»