ESTRENA DE TEATRE

Josep Julien reflexiona sobre la guerra de sexes a 'El cavernícola'

El monòleg, el més representat en la història de Broadway, ha recorregut 45 països

Marcus von Wachtel dirigeix l'obra de Bob Becker, que arriba avui al Club Capitol

L’actor Josep Julien, en un assaig del monòleg.

L’actor Josep Julien, en un assaig del monòleg.

2
Es llegeix en minuts
JOSÉ CARLOS SORRIBES
BARCELONA

L'enyorat Pepe Rubianes va convertir el Club Capitol en el temple barceloní del monòleg. I la sala principal del teatre de la Rambla, batejada amb el nom de l'humorista galaicocatalà, ha recollit el seu llegat amb una dedicació exclusiva al gènere. Per allà hi han passat i hi passen monologuistes de vell i nou encuny, i ara li toca el torn a un actor que debuta en aquest gènere després d'un llarg periple en altres experiències escèniques. Josep Julien és El cavernícola, un text del nord-americà Rob Becker que avui arriba a Barcelona avalat per una aclaparadora trajectòria. Unes pinzellades, tan sols. Estrenat el 1991, és el monòleg més representat en la història de Broadway, s'ha presentat a 45 països i únicament als Estats Units l'han vist més de tres milions d'espectadors. Els seus promotors expliquen també que ¡el 75% de la població d'Islàndia ha vist l'obra!

¿L'explicació? Josep Julien apunta que Becker aborda un tema tan universal com la guerra de sexes amb un text molt documentat. «Té una base antropològica i científica amb una reflexió sobre el conflicte de parella, que remunta fins a la prehistòria, i a la vegada és molt entretingut». I posa com a exemple un repartiment de rols que encara considera que es manté: «Els homes es dedicaven a caçar i les dones eren les recol·lectores».

Per a un intèrpret habituat a treballar amb peces amb una base literària més sòlida, el gènere del monòleg ha resultat ser un exercici, assegura, molt recomanable. «Crec que li convé a qualsevol actor. Jo tenia ganes de fer alguna cosa desgreixadora i que em permetés descobrir recursos que tenia una mica adormits. Considero que és un gènere que et despulla sense cap xarxa literària a sota».

Debutar i fer-ho, a més a més, al temple de Pepe Rubianes no deixa indiferent, reconeix el protagonista. «Treballar en aquest escenari impressiona, però també resulta una motivació. Pepe Rubianes era un mestre, un gran referent, per a qualsevol que es vulgui acostar a l'art del monòleg».

Notícies relacionades

En el seu acostament ha comptat amb la col·laboració de Marcus von Wachtel, que ja ha dirigit dues vegades aquest text amb Nancho Novo com a protagonista. L'actor el representa actualment al Teatro Fígaro de Madrid. L'èxit de l'obra, amb més de 100.000 espectadors a la capital, va portar la productora Iria a buscar un intèrpret com Josep Julien per intentar repetir l'èxit a Barcelona, on estarà tres mesos en cartell.

«Novo està més habituat a treballar amb la paraula; i amb Julien hi ha un treball físic més complex», apunta el director sobre la diferència entre aquests dos intèrprets. Josep Julien representarà El cavernícola en castellà, ja que el mateix director és el responsable de la traducció del text.