El guardó d'Òmnium Cultural

"Fardar" de traduccions al Palau Moja

1
Es llegeix en minuts

Ha estat coincidència, no premeditació. També ahir, la Institució de les Lletres Catalanes, amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull (IRL), inaugurava l’exposició que cada any instal·la la Conselleria de Cultura al Palau Moja de la Rambla coincidint amb Sant Jordi:Ficcions enfora! la literatura catalana exporta relats: 101 veus que conten històries.Un títol tirant a llarg per explicar el volum de la literatura catalana (i les obres teatrals) que ha arribat al món a través de la traducció. Després de veure el resultat, un dels comissaris de l’exposició, Esteve Miralles, va dir ahir que «t’agafen ganes de fardar i de continuar fardant» perquè «allò que aquesta és una literatura minoritària i perifèrica és una broma que s’ha d’acabar».

Ho va ratificar el director de l’IRL, Josep Bargalló: després de la fira de Frankfurt s’ha mantingut el ritme d’un centenar de peticions de subvenció d’editorials que volen traduir del català a altres llengües i aquest any el ritme sembla augmentar, després que ja s’hagin rebut 57 peticions només el primer trimestre de l’any. «Comencem a tenir els instruments perquè la literatura catalana sigui visible al món: agents literàries, un sector editorial potent, un professorat universitari estranger que genera opinió favorable i instruments públics: allò de Frankfurt

–va presumir– no ho vam acabar de fer malament».

Notícies relacionades

Aquestes xifres, però, no apareixen a l’exposició, que ofereix una informació estadística molt més sintètica. I desfasada, a més a més: només arriba fins a l’any 2005. Abans de l’efecte Frankfurt, tot i amb això (entre el 1981 i el 2005) el català ja havia acumulat 6.830 obres traduïdes. Per comparar amb literatures demogràficament semblants, el doble que el grec modern en el mateix període però una quarta part que el suec. El gruix de l’exposició consisteix a mostrar portades, extractes i informació sobre les traduccions disponibles de 101 obres, acumulades en un magatzem i presentades en caixes preparades per ser exportades.

Entre tant de fardar, el punt autocrític el va posar el conseller Joan Manuel Tresserras: «El problema que tenim és de mercat intern: és limitat i fragmentat».