La innovació urbana com a eix transformador

La indústria va ser la que primer va impulsar el concepte de 'smart cities' amb solucions tecnològiques, però el protagonisme ja s'ha desplaçat a les ciutats que promouen la innovació urbana com a eix transformador de canvis culturals i de models de gestió

La innovació urbana com a eix transformador_MEDIA_2

La innovació urbana com a eix transformador_MEDIA_2 / ferran nadeu

3
Es llegeix en minuts

Si el segle XIX va ser el segle dels imperis i el segle XX el dels estats nació, el segle XXI serà el de les ciutats. Wellington E. Webb, alcalde de Denver, ja va augurar l'any 2000 en la seva conferència com a president de la United States Conference of Mayors, la importància que tindrien les ciutats a nivell social, econòmic i polític.

En les últimes sis dècades del segle XX la població mundial s'ha anat concentrant progressivament en els nuclis urbans, fenomen que en els països en vies de desenvolupament s'està produint de manera dràstica i accelerada. Segons les previsions de Nacions Unides, en 40 anys la població urbana mundial es doblarà, passant de 3.400 milions el 2009 a 6.400 el 2050. El rol de les ciutats serà decisiu per donar resposta als grans reptes del segle XXI: el canvi climàtic, l'equitat social, el desenvolupament urbà, la mobilitat sostenible, el desenvolupament econòmic i la demanda de més participació ciutadana.

Smart cities sorgeix al voltant de l'any 2007 com a nou paradigma per donar resposta a aquests reptes, volent englobar de forma holística diversos conceptes que van marcar l'última etapa del segle XX com són els de ciutats sostenibles, ciutats digitals, ciutats innovadores, ciutats equitatives, i ciutats obertes i participatives.

Smart cities neix per la combinació de quatre tendències. Per un costat, l'impacte dels mòbils i internet per disposar d'informació en temps real en qualsevol lloc, que aplicat a la ciutat té un gran potencial d'innovació. Aquesta capacitat de comunicar dispositius de qualsevol tipus és el que avui coneixem com a internet de les coses (IoT). Per un altre costat, la necessitat de canvi de models per desenvolupar una ciutat més sostenible, des de la mobilitat fins a la producció d'energia renovable. La tercera, la recerca d'eficiència en la gestió de la ciutat per garantir i millorar la qualitat en els serveis. I per últim i no menys important, la demanda de més participació per part de la ciutadania.

El nou protagonisme

En un principi va ser la indústria la que va impulsar el concepte de smart cities proposant plantejaments orientats a les solucions tecnològiques, de producció energètica i de mobilitat sostenible. Però avui, el protagonisme s'ha desplaçat a les ciutats que promouen la innovació urbana com a clar eix transformador de canvis culturals i de models de gestió participatius i col·laboratius. Canvis culturals com el desenvolupament dels serveis d'ús compartit, impulsat per generacions emergents amb menor aferrament a la possessió de béns; com l'economia circular, que promou la reutilització de materials; i com la ciutat col·laborativa, la co-city, que potencia la intel·ligència col·lectiva gràcies a la col·laboració entre els diferents actors i la involucració activa de la ciutadania.

Tots aquests processos d'innovació urbana els impulsen ciutats líders com Amsterdam, Copenhaguen, Londres, Viena, Nova York, Boston, Medellín, São Paulo, Toronto, Singapur, Seül o Barcelona, però també altres com Eindhoven, Bristol, Manizales, Rosario, Jakarta, Bandung, l'Hospitalet o Sant Cugat. I governs com el del Regne Unit, que a través de Future Cities Catapult realitza una inversió de 1.900 milions d'euros en cinc anys, o el Govern de l'Índia amb el programa de 100 smart cities dotat de 6.500 milions en cinc anys. És un moviment a nivell mundial, amb solucions comunes, però en el qual cada ciutat ha d'establir el seu full de ruta en funció dels seus propis reptes i prioritats. Smart city és més un camí que un destí.

Notícies relacionades

Smart city és també una oportunitat de desenvolupament econòmic i industrial. Europa està impulsant les iniciatives smart des de dues perspectives, la de garantir la sostenibilitat de les ciutats i la de desenvolupar la indústria relacionada amb les smart cities posicionant les empreses a nivell mundial. Oportunitat que no podem desaprofitar a Catalunya, per ser referent d'empreses en el sector de serveis urbans, pel potencial d'atracció de talent i desenvolupament de noves empreses innovadores, i per organitzar l'esdeveniment de referència global, l'Smart City Expo World Congress, on ciutats, universitats i empreses de tot el món comparteixen experiències, coneixement i visió.

Del 17 al 19 de novembre, Fira de Barcelona organitza la cinquena edició de l'Smart City Expo World Congress, que s'ha consolidat com l'esdeveniment més important a nivell mundial, havent acollit l'any passat 11.000 visitants de més de 400 ciutats de 90 països. Punt de trobada on no poden faltar aquells que estan involucrats d'una manera o altra a fer que les nostres ciutats siguin més vivibles per a tots.

Temes:

+Valor