ATENTS A...

Wher: assegurant la mobilitat de les dones

Wher és una aplicació que aconsella els carrers i els barris més segurs perquè qualsevol dona pugui desplaçar-se sola

zentauroepp47893995 edonomia  emprendedores  el equipo de la startup italiana wh190426133457

zentauroepp47893995 edonomia emprendedores el equipo de la startup italiana wh190426133457 / paolosaglia

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

Una o més dones decideixen, al final d’un sopar, tornar soles a casa seva caminant per la ciutat. Potser coneixen el camí més segur, o potser no, si estan de viatge en un lloc no habitual.

Per a aquestes dones ha sorgit a Itàlia Wher, una aplicació per a mòbils que indica els carrers més segurs, les perifèries on no hi haurà problemes, els llocs a evitar i, en cas de necessitat, els centresd’atenció  protecció de qualsevol mena, des de comissaries fins a hospitals, passant per bars i restaurants segurs.

En l’‘app’, els carrers de les ciutats es presenten de colors i amb horaris diferents sobre la base de la percepció de les dones que ja han visitat el lloc. Així, l’aplicació s’enriqueix contínuament amb les experiències que aporten les mateixes dones. La idea va néixer a Torí, ciutat d’avantguarda en projectes d’economia social des de fa més d’un segle: el sant catòlic Bosco ja feia coses semblants amb els mitjans de l’època i és on van néixer els primers sindicats italians.

El gener passat, Wher va fer el salt a Milà, Bolonya, Nàpols, Catània, Palerm i Londres, mentre que els seus creadors busquen socis i preparen el llançament a tot Europa. L’‘app’ està disponible a Google Play. “L’aplicació constitueix sobretot una oportunitat per donar veu a les ciutadanes, per empènyer així a les administracions i els polítics a millorar i a combatre els clixés negatius vinculats a la seguretat de les perifèries”, expliquen des de Wher. Aquí falta il·luminació, allà no hi ha voreres, etcètera.

Notícies relacionades

La idea va ser concebuda per la psicòloga Eleonora Gargiulo i desenvolupada per l’enginyer Andrea Valenzano. Eren molt més joves, llavors, quan a l’Eleonora li va venir la idea sortint, de nit, d’un restaurant de Lisboa. Poc abans del seu llançament, el SocialFare –centre italià d’innovacions socials– havia llançat una ronda de finançament, i havia aconseguit 450.000 euros per a Wher. S’hi van sumar Oltre Venture i BoostHeroes, creada pel fundador de lastminute.com.

“La primera vegada que trepitges una ciutat que no coneixes sents una barreja d’entusiasme, curiositat, estranyesa i una certa por pel desconegut”, reconeix Gargiulo, per a la qual Wher constitueix una manera “de no estar mai soles”. En l’aplicació “tot gira entorn de la comunitat de dones”, explica l’equip de Wher, compost per tres dones i dos homes. “La finalitat és augmentar la confiança de les dones en si mateixes, facilitant informacions que facin ser més conscients de les decisions que es prenen i no haver d’intervenir en emergències, sinó en la prevenció”, afegeixen. “El nostre objectiu és fer que el servei sigui cada vegada més eficient i fàcil d’utilitzar, per això estem treballant en un algoritme més eficaç”, afegeix Valenzano.

Temes:

Startups Itàlia