INICIATIVA D'ECOEMBES

Quan reciclar sona molt bé

L'orquestra de la Música del Reciclatge, formada per menors en risc d'exclusió social, ha celebrat a Vallecas el seu concert final de curs

En aquest projecte tots els instruments estan fabricats a partir de materials reciclats, com llaunes, tubs de metall o caixes de fusta

reciclaje

reciclaje

3
Es llegeix en minuts
Eduard Palomares

S’apaguen els llums de la platea i uns llargs tubs de plàstic rugosos, d’aquests que s’utilitzen per protegir els cables d’electricitat, introdueixen el segon moviment de la ‘Simfonia del nou món’ de Dvořák. Després s’hi afegeix la resta de l’orquestra i l’espectador reconeix perfectament la melodia, però nota una cosa diferent. Aviat s’adona del perquè: tots els instruments estan fets amb materials reciclats, ja siguin llaunes, plàstics, caixes de fusta, tubs de metall o qualsevol altre residu que sol acabar en un contenidor. És La Música del Reciclatge, un projected’Ecoembes  amb menors en risc d’exclusió social, posat en marxa fa quatre anys i que acaba de celebrar a Vallecas un dels seus concerts de final de curs.

Prenent com a font d’inspiraciól’Orquestra d’Instruments Reciclats de Cateura (Paraguai), la iniciativa es va traslladar a Espanya el 2014 per combinar diversos objectius. Per exemple, oferir formació musical a nens amb situacions familiars complicades i, alhora, educar en valors com la solidaritat, el treball en equip o la disciplina. I, a més, “aconseguir moments d’entusiasme gràcies a la música”, tal com recalca Víctor Gil, director musical de l’orquestra. Finalment, també permet crear consciència sobre la importància del reciclatge i adonar-se que molts materials poden tenir una segona oportunitat, així que no té sentit que acabin a l’abocador.

Talent musical

Durant tot l’any, sis professors treballen amb un grup de gairebé 90 alumnes procedents de centres madrilenys com el Col·legi Públic Núñez de Arenas i la residència maternoinfantil Villa Paz. Hi ha tallers de fabricació d’instruments i classes de tècnica musical. El resultat de l’esforç anual es va poder comprovar el passat 14 de juny, quan el públic va presenciar en directe els progressos d’aquesta jove orquestra. “Els nois estaven emocionats i els assistents es van sorprendre de la millora aconseguida des de l’any passat. Hi ha una gran quantitat de talent musical, però també moltes ganesd’aprofitar l’oportunitat”,recalca Gil.

Dos joves músics toquen violoncels fabricats amb materials reciclats.

En una orquestra com aquesta, que ja trenca motllos des de l’origen, la selecció musical discorre pel seu propi camí. I així durant la vetllada van sonar tant la ‘Marxa dels torejadors’ de Bizet com el ‘Highway to hell’d’AC/DC; ‘la Tarara’ amb lletra de García Lorca o el ‘Billy Jean’ de Michael Jackson. I tot amb uns instruments de corda, vent i percussió gens habituals, com uns contenidors convertits en bateria. “A més, ja no ens conformem amb imitar els instruments tradicionals, sinó que traiem música de qualsevol cosa.L’art  pot ser present en tot, aparèixer a qualsevol cantonada”, assegura el director musical de La Música del Reciclatge.

La importància del conjunt

Notícies relacionades

A mesura que aprofundeixen en la tècnica dels seus instruments, els membres de l’orquestra també comprenen que “formen part d’un tot i de la importància del conjunt”. En aquest sentit, fruit de les situacions familiars desestructurades que els ha tocat viure, al principi no estan acostumats a seguir indicacions ni a fer gaire atenció. “Però l’evolució ha sigut impressionant i ara es porten fenomenal perquè han entès que els límits i pautes que establim estan en funció d’una cosa més important: la música. És en els concerts de final de curs quan veuen el resultat de tot això”, comenta Víctor Gil.

El projecte mira a llarg termini i alguns dels membres de l’orquestra poden acabar ampliant els seus estudis musicals. No es tracta tant del talent natural per la música que puguin tenir, sinó “dels fruits del seu esforç i de la preparació rebuda”. A més, al complir els 18 anys, alguns ja han començat a incorporar-se al projecte des de l’altre vessant, i transmeten els seus coneixements i els valors de l’orquestra als més petits. I, en qualsevol cas, tots els participants estan adquirint un gran bagatge per a la seva vida. “Estem formant persones, i la música és profundament formativa”,conclou Gil.