Neix la ruta de la Guerra Civil del Maresme per recuperar la memòria i recolzar el turisme de proximitat

Aquest divendres ha quedat oficialment inaugurada la ruta de la Guerra Civil al Maresme, amb el recorregut per l’itinerari senyalitzat de les ambaixades que van estar ubicades als municipis de Caldes d’Estrac i Sant Vicenç de Montalt. La inauguració de la ruta a la ciutat Mataró serà aquest dissabte a través d’un itinerari guiat per l’historiador Víctor Ligos.
El projecte està impulsat pel Consell Comarcal del Maresme i, segons aquesta entitat, té com a principals objectius «la recuperació de la memòria democràtica a través de la posada en valor del patrimoni memorial català, així com el foment del turisme cultural de proximitat mitjançant la creació, senyalització i dinamització d’una ruta que recupera els escenaris que van tenir un pes específic durant els anys del conflicte bèl·lic».
L’actuació consisteix en la senyalització dels espais de memòria de la Guerra Civil que es troben en aquests municipis, amb el suport del Memorial Democràtic i la dinamització digital de la ruta mitjançant una aplicació mòbil. En el projecte han col·laborat 10 dels 30 municipis de la comarca: a més de la capital, Mataró, també Argentona, Caldes d’Estrac, Calella, Masnou, Malgrat de Mar, Premià de Dalt, Santa Susanna, Sant Vicenç de Montalt i Vilassar de Mar.
El Maresme diplomàtic en guerra
La ruta es divideix en tres itineraris: rereguarda i front, defensa de la costa i ambaixades. És justament aquest últim, el de les ambaixades, el que marca la singularitat del Maresme: a partir de 1938, els cossos diplomàtics estrangers establerts a Barcelona es van traslladar a diverses poblacions de la comarca.
A Mataró es podran descobrir espais que s’emmarquen en dos dels itineraris: rereguarda i front i defensa de la costa. El primer itinerari vol donar a conèixer espais que van tenir un paper molt destacat en la vida a la rereguarda de la guerra, com els hospitals, les fàbriques i els refugis antiaeris. El segon pretén reivindicar elements de defensa de la Guerra Civil, com els nius de metralladores, les bateries antiaèries i els punts d’observació.
Notícies relacionadesAixí, els espais de la ciutat de Mataró que formen part de la ruta són: els búnquers de la platja, la fàbrica de Can Marfà, l’antiga caserna d’artilleria (Seu del Consell Comarcal del Maresme), l’Escola dels Salesians (Hospital de les Brigades Internacionals), les Escoles Pies de Santa Anna (seu de la CNT, escola i residència per a refugiats), la presó i la basílica de Santa Maria (magatzem de queviures i mercat).
Més notícies de Mataró en l’edició local d’EL PERIÓDICO
- Cuiner David Peregrina, el xef mallorquí assassinat al Brasil, va fugir a Sud-amèrica després de ser condemnat per estafa en una trama de falses hipoteques
- APOTEÒSIC DEBUT DEL CAMPIÓ «‘Jaja nooo! Ka pasaooo? #vargameseñor!’», va escriure Àlex Márquez al veure com corria Marc
- Salut pública Una associació demanda Sanitat pels casos de danys causats per Nolotil
- Seguretat Social Calcula com et queda la pensió el 2024: això és el que cobraràs | CALCULADORA
- Catinones, droga camuflada Catalunya, base de comercialització d’una nova coca dels pobres
- Multimèdia | ‘Cuéntame:’ així han canviat els Alcántara en 22 anys
- Cimera del clima climàtic Il·luminar la tempesta: no podem renunciar a Dubai
- Els okupes bunqueritzen el Kubo i la Ruïna: «Us estem esperant malandrins»
- Entrevista a l’encara president del grup republicà a l’ajuntament Ernest Maragall (ERC): «Donar suport als pressupostos de Barcelona el 2022 ens va etiquetar com a crossa de Colau»
- Tensions internes Erra cita Madaula per debatre si continua a la Mesa del Parlament després de denunciar «assetjament» a Junts