Neix la ruta de la Guerra Civil del Maresme per recuperar la memòria i recolzar el turisme de proximitat
Aquest divendres ha quedat oficialment inaugurada la ruta de la Guerra Civil al Maresme, amb el recorregut per l’itinerari senyalitzat de les ambaixades que van estar ubicades als municipis de Caldes d’Estrac i Sant Vicenç de Montalt. La inauguració de la ruta a la ciutat Mataró serà aquest dissabte a través d’un itinerari guiat per l’historiador Víctor Ligos.
El projecte està impulsat pel Consell Comarcal del Maresme i, segons aquesta entitat, té com a principals objectius «la recuperació de la memòria democràtica a través de la posada en valor del patrimoni memorial català, així com el foment del turisme cultural de proximitat mitjançant la creació, senyalització i dinamització d’una ruta que recupera els escenaris que van tenir un pes específic durant els anys del conflicte bèl·lic».
L’actuació consisteix en la senyalització dels espais de memòria de la Guerra Civil que es troben en aquests municipis, amb el suport del Memorial Democràtic i la dinamització digital de la ruta mitjançant una aplicació mòbil. En el projecte han col·laborat 10 dels 30 municipis de la comarca: a més de la capital, Mataró, també Argentona, Caldes d’Estrac, Calella, Masnou, Malgrat de Mar, Premià de Dalt, Santa Susanna, Sant Vicenç de Montalt i Vilassar de Mar.
El Maresme diplomàtic en guerra
La ruta es divideix en tres itineraris: rereguarda i front, defensa de la costa i ambaixades. És justament aquest últim, el de les ambaixades, el que marca la singularitat del Maresme: a partir de 1938, els cossos diplomàtics estrangers establerts a Barcelona es van traslladar a diverses poblacions de la comarca.
A Mataró es podran descobrir espais que s’emmarquen en dos dels itineraris: rereguarda i front i defensa de la costa. El primer itinerari vol donar a conèixer espais que van tenir un paper molt destacat en la vida a la rereguarda de la guerra, com els hospitals, les fàbriques i els refugis antiaeris. El segon pretén reivindicar elements de defensa de la Guerra Civil, com els nius de metralladores, les bateries antiaèries i els punts d’observació.
Notícies relacionadesAixí, els espais de la ciutat de Mataró que formen part de la ruta són: els búnquers de la platja, la fàbrica de Can Marfà, l’antiga caserna d’artilleria (Seu del Consell Comarcal del Maresme), l’Escola dels Salesians (Hospital de les Brigades Internacionals), les Escoles Pies de Santa Anna (seu de la CNT, escola i residència per a refugiats), la presó i la basílica de Santa Maria (magatzem de queviures i mercat).
Més notícies de Mataró en l’edició local d’EL PERIÓDICO
- Aterratge amarg a la Champions
- El fiscal general recusa Macías per apartar-lo del debat sobre l’amnistia
- El procés als tribunals Llarena veu indicis de delicte en la fuga de Puigdemont i envia el cas a Barcelona
- Congrés Sánchez serà reelegit líder del PSOE per quatre anys més sense rival
- Elma Saiz: «Quan va a escoltar Meloni, Feijóo busca la reconciliació amb Vox»