Infrahabitatges

Mataró localitza i desallotja locals i baixos ocupats il·legalment: «Són un camp base per a delinqüents»

La Policia Local té ‘censats’ una desena d’espais i s’estan desallotjant administrativament perquè es consideren infrahabitatges

Mataró localitza i desallotja locals i baixos ocupats il·legalment: «Són un camp base per a delinqüents»

ACN

1
Es llegeix en minuts
ACN

La Policia Local de Mataró té en l’ocupació il·legal un dels seus grans maldecaps.

Fins al setembre ja hi ha hagut 585 casos, més dels registrats en tot el 2021 (574) i el triple dels que existien abans de la pandèmia. De totes, les de locals comercials i vivendes ubicades en baixos són les que més problemes generen.

No són les més abundants, però qualitativament l’impacte és molt més gran, ja que s’acaben convertint en «camp base» per a delinqüents.

Són considerats ‘infrahabitatges’

Actualment hi ha ’censats’ una desena d’espais que s’intenten desallotjar administrativament perquè es tracta, en el fons, d’infrahabitatges amb riscos associats.

L’espai inspeccionat aquest dimecres era una antiga casa unifamiliar sense llum ni aigua.

S’hi han trobat paneroles

L’inquilí ni tan sols la tenia punxada. A més, les tècniques de Salut Pública hi han trobat paneroles i des d’Urbanisme s’ha analitzat l’estructura de la construcció, que en algunes parts està apuntalada.

Tanmateix, recentment un jove ha fet de l’espai casa seva. Dorm en un matalàs a terra, no té menjar ni estris per cuinar i en una de les sales acumula sabates i altres objectes que diu que són per vendre.

Viure allà dins suposa un «risc potencial»

Mentrestant, la Policia Local ha demanat el suport d’altres departaments de l’ajuntament per intentar justificar documentalment davant el jutge la necessitat de desallotjar l’espai pel risc potencial que suposava fer vida a l’interior.

L’immoble, de fet, havia d’anar a terra i al seu lloc es preveu la construcció de pisos.

El responsable de la Unitat de Civisme i Convivència (UCC) de la Policia Local de Mataró, Marc Coromines detalla que les inspeccions multidisciplinàries d’immobles ocupats és una de les «solucions imaginatives» que ha adoptat el cos per combatre el fenomen amb tanta eficàcia com sigui possible.

Els baixos, molt associats a altres tipus de delictes

«Les ocupacions són contínues i hem hagut de reinventar-nos perquè ni legislativament ni socialment se n’aportaven solucions», lamenta Corominas.

Notícies relacionades

En el cas dels locals i vivendes en planta baixa, a més, es tracta d’usos que preocupen especialment perquè estan normalment associats a altres tipus de delictes.

 Llegeix totes les notícies de Mataró a EL PERIÓDICO Mataró

Temes:

Urbanisme Okupes