Conflicte enquistat

Pagesos de Mataró retreuen falta d’agilitat a l’Ajuntament davant els problemes del sector a les Cinc Sènies

  • L’Associació Agrícola demana posar fi a situacions d’ordre públic com els abocaments il·legals

Pagesos de Mataró retreuen falta d’agilitat a l’Ajuntament davant els problemes del sector a les Cinc Sènies

ACN / Jordi Pujolar

2
Es llegeix en minuts
ACN

Els pagesos de Mataró (Maresme) i l’administració van a «velocitats diferents», segons l’Associació Agrícola de les Cinc Sènies. La Taula de l’Espai Agrari que es va constituir al gener de la mà de l’Ajuntament per millorar i impulsar la zona agrícola no dona, per ara, els fruits que reclama la pagesia.

Els processos administratius necessaris per donar compliment als acords desesperen els agricultors, que retreuen falta d’agilitat al consistori. En declaracions a l’ACN, el president de l’associació, Jaume Pera, exigeix que es posi fi als abocaments il·legals, entre altres problemàtiques. «Políticament serà molt pesat», ironitza. Per la seva banda, l’Ajuntament diu que treballa en «articular un sistema» per combatre l’incivisme.

La Mesa va néixer com a espai de coordinació entre l’Ajuntament i l’Associació Agrícola per treballar plans d’actuació anuals en aquest àmbit. Per al 2022 hi ha compromesos 30.000 euros d’inversió i en paraules de l’alcalde, David Bote, a principis d’any, l’espai de cogestió serviria per «resoldre incidències» en l’espai agrícola i «posar en valor» el treball de la pagesia.

En aquest sentit, el consistori defensa que en menys de mig any s’han fet nou reunions i que «ben aviat» es preveu firmar un conveni amb els camperols per executar la partida pressupostària compromesa: «Es podrà firmar quan sigui definitiva l’aprovació de la modificació del pressupost» i es puguin destinar «romanents de tresoreria i ingressos extraordinaris».

Abocaments urbans il·legals

Mentrestant, les incidències i necessitats que denuncia el sector són molt diverses. Segons descriu el president de l’associació, Jaume Pera, xoquen amb obstacles per fer arribar la fibra òptica, millorar en la senyalització dels camins públics i privats, fer el manteniment del vial principal d’accés als camps o fer front als usos indeguts a l’espai agrari.

En aquest sentit, Pera denuncia un continu d’abocaments urbans il·legals en l’espai agrari, provinents d’obres que es fan sense permisos a la ciutat i que impedeixen als infractors l’ús del punt net. «Quan denunciem a l’Ajuntament diu que no pot accedir a netejar perquè són finques privades», diu desesperat.

De fet, els mateixos agricultors i l’Ajuntament van organitzar a mitjans de maig una neteja ciutadana de l’espai agrari per recollir els residus urbans que s’havien abocat en les últimes setmanes. En aquest sentit, des de l’entitat també volen conscienciar sobre la necessitat de canviar els hàbits de consum per deixar enrere els envasats i minimitzar així la generació de residus.

Resoldre els abocaments

Des del consistori s’afegeix que s’està en converses amb el sector per trobar la manera de poder fer front a aquestes pràctiques, però no concreta com. L’objectiu és poder resoldre els problemes d’abocaments incontrolats de residus i acabar per «identificar i sancionar» l’incivisme.

Notícies relacionades

També en relació amb l’ordre públic, l’Associació explica que a l’espai agrari es donen ocupacions de finques que frenen l’activitat productiva: «La policia obre expedients, però no s’executa el desallotjament perquè es pugui treballar». Pera critica la lentitud de l’administració i avisa que una finca aturada suposa la pèrdua dels beneficis de la temporada.

Llegeix totes les notícies de Mataró a EL PERIÓDICO Mataró