COL·LECTIU VULNERABLE

Mataró reobre les fonts públiques després de les queixes d'entitats socials de la ciutat

La PACC va denunciar que el tancament implicava acabar amb «l'únic recurs» que tenien desenes de famílies vulnerables per tenir aigua

El consistori manté la recomanació general de no utilitzar-les, com a mesura preventiva per evitar contagis de coronavirus

55194892

55194892

3
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

L’Ajuntament de Mataró ha reobert les fonts públiques del municipi, dos dies després de tancar-les, després de la pressió exercida per diferents entitats socials de la ciutat. Dijous passat 2 d’abril, la Plataforma d’Afectats per la Crisi i el Capitalisme (PACC) de Mataró va denunciar que el tancament de les fonts implicava acabar amb «l’únic recurs» que tenien desenes de famílies vulnerables per tenir aigua.

És el cas del Mohamed i la seva família, una de les múltiples que estan en contacte amb la PACC. El Mohamed explica que, tot i que pot comprar aigua per beure i cuinar, ell, la seva dona i el seu fill depenen de les garrafes que omplen a les fonts per poder dutxar-se perquè no tenen aigua a casa. Amb el subministrament de les aixetes públiques tancat, afirma que ha hagut de demanar omplir les garrafes a amics i veïns.

A aquesta queixa es van afegir altres entitats com la Federació d’Associacions Veïnals (FAV) de Mataró, que va descriure l’actitud del govern municipal com una «inacció indignant».

En un comunicat conjunt, el consistori i Aigües de Mataró expliquen que s’ha decidit tornar a obrir totes les fonts de la via pública per «garantir el proveïment en cas de necessitat».  A més, des del consistori matisen que, de les 198 fonts que hi ha al municipi, se’n van tancar 148 i que «50 es van mantenir obertes».

Evitar contagis

En el text que firmen Ajuntament i Aigües de Mataró s’expressa que la decisió va ser presa en relació amb les recomanacions del Departament de Salut de la Generalitat, que descriu les fonts com: «Instal·lacions on hi pot haver més contacte amb les mans o la boca», pel que s’apunta a, en els casos que sigui possible, deixar-les sense funcionament.

Així, malgrat la reobertura de les fonts públiques, el consistori manté la recomanació general de no utilitzar-les, com a mesura preventiva per evitar contagis de coronavirus.

Sense accés al subministrament

Les fonts van ser la gota que va fer vessar el got, però des de la PACC assenyalen que si hi ha gent que les requereix és perquè a la capital del Maresme hi ha «desenes de famílies que no disposen d’aigua corrent a casa seva». Segons la plataforma mataronina, més de 24 famílies s’han posat en contacte amb la PACC denunciant que no disposaven de subministrament d’aigua en plena alerta sanitària i que, al preguntar al consistori, els insten a remetre’s als «procediments oficials».

Des del 2016, l’Ajuntament i Aigües de Mataró disposen d’un protocol que regula els mecanismes d’acció social per «afrontar les diferents situacions vinculades amb la pobresa energètica i vulnerabilitat econòmica, amb l’objectiu de garantir el seu servei». Aquest protocol «facilita la contractació provisional del subministrament d’aigua (comptadors socials) a les persones en situació de risc d’exclusió residencial que ho sol·licitin i compleixin els requisits», afirmen des del consistori. Així, assenyalen que des del 2016 «s’ha tramitat i instal·lat comptador social a 115 famílies».

En declaracions a EL PERIÓDICO, a la PACC expliquen que hi ha famílies que ja esperen un comptador per tenir accés al subministrament, però protesten perquè aquest tràmit «triga un mínim de dos mesos a poder completar-se». Així, Mohamed, que viu en un pis ocupat, assenyala que, tot i que en els Serveis Socials de l’Ajuntament de Mataró li van acceptar la sol·licitud, se li va denegar l’accés a un comptador social per part de la propietat, un «fons voltor», que és «qui té l’última paraula».

Notícies relacionades

Preguntat sobre la situació de les famílies a l’espera d’un comptador social, l’alcalde de Mataró, David Bote, afirma que els consta que hi ha «entre quatre i sis famílies que havien iniciat el tràmit» i es remet al comunicat firmat al costat d’Aigües de Mataró.

Més notícies de Mataró en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA