VUIT ANYS DESPRÉS

A judici l'antiga cúpula de Plataforma per Catalunya pel polèmic fullet de la campanya del 2011

Josep Anglada i 12 exdirigents, entre els quals la mataronina Mónica Lora, estan acusats de discriminació i provocació a l'odi

pamflet racista pxc

pamflet racista pxc
lora ortega vox

/

3
Es llegeix en minuts
ACN / J.S.

¿Recorden el xec –simulat– a nom d’un tal«Mohamed Alcabir Samir»amb un import de 4.000 euros, al revers del qual es deia que el Parlament havia repartit 4.000 milions d’euros entre els immigrants el 2009 i 2010, i que cada català destinava 600 euros dels seus impostos perquè cada immigrant rebés 4.000 euros?

Era en realitat part de la propaganda electoral que Plataforma per Catalunya (PxC) va enviar als electors de moltes ciutats catalanes a les municipals del 2011, i va ser un element propagandístic de primera magnitud: els analistes asseguren que PxC va obtenir representació a les ciutats, per exemple Mataró –amb tres consellers–, on s’havia enviat aquest fullet. Al seu dia, va causar un gran enrenou i entitats com el col·lectiu d’advocats laboralistes Colectiu Ronda van denunciar la seva difusió.

Ara, vuit anys després d’aquella acció publicitària i just quan Vox ha revalidat els resultats –una mica més de 5.000 vots, en el cas de Mataró– que PxC va obtenir en aquella ocasió, el titular del Jutjat d’Instrucció número 3 de Reus ha dictat l’obertura de judici oral contra Josep Anglada i 12 exdirigents més de l’extint partit, entre els quals Mónica Lora –l’exlíder de PxC a Mataró–, pel suposat delicte de discriminació i provocació a l’odi.

La vista se celebrarà a Reus

La vista es farà en els pròxims mesos els jutjats penals de la capital del Baix Camp, ja que és en aquesta ciutat on l’associació musulmana Watani va presentar la denúncia. El Codi Penal preveu penes d’entre un i tres anys de presó i una multa de sis a dotze mesos per a aquest delicte.  

En el seu escrit d’acusació, l’advocat de l’associació denunciant, Hilal Tarkou, demana la pena màxima de tres anys de presó i 12 mesos de multa. També reclama el pagament d’un euro d’indemnització per cada vot que el partit va obtenir en aquells comicis, per la qual cosa el jutge també ha obert peça separada de responsabilitat pecuniària.  

Mónica Lora, que sota la bandera ja de Vox no va saber revalidar l’acta de regidora el maig passat, és actualment secretària general d’aquesta formació a la província de Barcelona i anava de número 4 a la llista del 10-N per aquesta província.

L’associació de Reus Watani va denunciar els fets

El 2013 el magistrat Diego Álvarez de Juan ja va citar a declarar com a imputat per aquests fets el cap de llista de PxC per Reus les municipals, Albert Tafalla, arran d’una denúncia de l’associació Watani. El 4 de desembre del 2013 el candidat local va declarar als jutjats que la campanya estava dirigida per la cúpula del partit i es va escudar en la llibertat d’expressió. Tafalla va comparèixer acompanyat de diversos membres del partit encapçalats pel seu president, Josep Anglada, el qual va denunciar que eren objecte d’una «caça de bruixes» i va assegurar que cap associació islàmica prohibiria que els integrants del seu llavors partit «defensem que primer són els de casa».

Llavors, la fiscalia i la defensa van sol·licitar el sobreseïment del cas. El Ministeri Fiscal va considerar «reprovable» el contingut del programa de PxC, però va argumentar que no es podia comprovar quin havia sigut el grau d’incidència que aquelles manifestacions havien tingut en l’electorat ni si s’havia produït algun incident en procés electoral derivat de les mateixes.

Finalment, el jutge va atendre les demandes de l’associació local Watani, liderada per l’advocat Hilal Tarkou, i va acordar mantenir la imputació de Tafalla i dirigir el procés contra la cúpula del partit, que va declarar als jutjats fa tres anys.

Notícies relacionades

El juliol del 2016, l’expresident de Plataforma per Catalunya (PxC) Josep Anglada es va sacsejar la responsabilitat en relació amb la difusió de la propaganda racista. 

Més notícies de Mataró a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA