Col·laboració cultural

'L'abella' de Gaudí del Museu de Mataró es mostra a Amsterdam

Documents relacionats amb la Nau Gaudí i la Cooperativa Obrera Mataronina també formen part d'una exposició sobre l'artista català al Museu Het Schip

exposicio-amsterdam

exposicio-amsterdam
abella-gaudi

/

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

‘L’abella’ de Gaudí, que des del 1998 forma part de les col·leccions del Museu de Mataró, i diferents documents relacionats amb la Nau Gaudí i la Cooperativa Obrera Mataroninaes podran veure fins a finals de març del 2019 en una mostra sobre l’artista català que l’empresa Aura Cultura ha organitzat alMuseu Het Schip, d’Amsterdam, amb la col·laboració de la Nau Gaudí i el Museu de Mataró.

L’exposició ‘Gaudí & The Amsterdamse School’ intenta demostrar la quantitat de coses que tenen en comú Gaudí i l’Escola d’Amsterdam, i per fer-ho comença per la primera obra important de l’arquitecte modernista, com és la Nau Gaudí de Mataró, seu de la Societat Cooperativa l’Obrera Mataronina; segueix per la Casa Vicens, per parlar de la naturalesa com a font d’inspiració; i finalment aborda temes com l’evolució de les residències urbanes, la construcció i l’obra d’art total.

L’exposició recull objectes de fantasia creats per l’arquitecte català i models dels seus edificis més famosos, entre els quals, la famosa abella. Una de les últimes intervencions que Gaudí va realitzar a la Cooperativa Obrera Mataronina va ser el disseny el 1884 de l’estendard de la societat. De l’original només es conserva aquest animal que coronava l’ensenya. L’escultura va ingressar al Museu de Mataró pel llegat que l’artista Jordi Arenas i Clavell va deixar a la ciutat. A partir de diverses cròniques de l’època se sap que l’estendard presidia les festes i actes solemnes que se celebraven a la Cooperativa Obrera Mataronina.

A més, a la mostra es presenten plans, dibuixos, maquetes, fotografies i audiovisuals en relació amb la Nau Gaudí i l’Obrera Mataronina, s’exposen els originals o facsímils de la litografia que explica la constitució de la cooperativa, l’alçat i la planta de l’edifici de la porteria i la nau de blanqueig, un dels plans de les casetes per als treballadors, el dibuix del Casino, el dibuix de l’estendard i el bronze de l’abella que coronava aquest estendard, provinent del Museu de Mataró. Hi ha també imatges de l’interior i l’exterior de la Nau i de les latrines.

Notícies relacionades

‘Gaudí & The Amsterdam School’ forma part d’una sèrie d’exposicions presentades anteriorment al Japó, Corea del Sud i Moscou, però és a Amsterdam on per primera vegada la Nau Gaudí s’incorpora a una exposició internacional.

Més notícies de Mataró