Edifici singular

Mataró obre les portes de la presó a la ciutadania

L'edifici d'Elies Rogent supera la primera fase de rehabilitació abans de convertir-se en la seu del M|A|C

Presó de Mataró.

Presó de Mataró. / PERIODICO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després de mesos de rehabilitació, aquest cap de setmana, la Presó de Mataró (1851), un dels edificis més emblemàtics de la capital del Maresme, obre per un breu període de temps les seves portes a la ciutadania perquè pugui comprovar la primera etapa de les obres de rehabilitació; intervencions que han garantit la seguretat estructural de l'edifici, el sanejament dels tancaments i l'adequació de la planta baixa.

L'antiga Presó de Mataró, edifici protegit com a Bé d'Interès Cultural (BIC) així com Bé Cultural d'Interès Nacional de Catalunya, és obra de l'arquitecte Elies Rogent, també autor de l'edifici de la Universitat de Barcelona. La singularitat del centre penitenciari de Mataró és l'adopció per primera vegada a Espanya del sistema panòptic, gràcies al qual es garanteix veure totes les cel·les des del centre del pati.

L'edifici va deixar de funcionar com a presó el 1967 i des d'aleshores ha tingut múltiples usos i també llargs temps d'abandonament. La jornada de portes obertes d'aquest cap de setmana és una oportunitat per veure un edifici històric i singular, ja que acabada la seva rehabilitació, falta completar la primera planta, està previst que es converteixi en el M|A|C (Mataró Art Contemporani), un espai polivalent per a artistes, tallers i sala d'exposicions.

Visites guiades

L'edifici es podrà visitar el dissabte de 17 h a 21 h i el diumenge d'11 h a 14 h, fins i tot es faran visites guiades. També es podrà veure una exposició que explica la història de la presó, la seva particularitat arquitectònica i consultar la documentació i arxius trobats relacionats amb la presó, com és el cas de llibres que parlen de l'edifici, factures, expedients de les obres i fotografies, entre d'altres.

Notícies relacionades

A més, es podrà veure la projecció d'un vídeo aeri de l'edifici fet especialment per a l'ocasió, així com una sala destinada a explicar el projecte del M|A|C, que des del seu naixement el 2013 té com a objectiu desenvolupar programes d'investigació, producció i exhibició de projectes artístics contemporanis realitzats per creadors i professionals locals, nacionals i internacionals, amb una forta implicació amb el seu context.

Més notícies de Mataró