Lula qualifica de "desagradable" el règim que governa Veneçuela

El president brasiler assenyala que l’Executiu de Maduro té "un biaix autoritari", malgrat que remarca que "no és una dictadura"

Lula qualifica de "desagradable" el règim que governa Veneçuela

Europa Press/Contacto/Matias Basualdo

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

"Veneçuela viu un règim molt desagradable. És un govern amb un biaix autoritari, però no és una dictadura com la coneixem a molts països del món". Luiz Inácio Lula da Silva va apujar ahir l’aposta de les seves diferències amb Nicolás Maduro, després que rebutgés el suggeriment que el president del Brasil ha compartit amb el seu col·lega colombià, Gustavo Petro, de la convocatòria de noves eleccions al país amb fronteres comunes per resoldre la seva aguda crisi interna.

Lula va parlar amb Rádio Gaúcha durant la seva visita a Rio Grande de Sur, estat que va ser assolat per inundacions mesos enrere, i aquesta vegada va utilitzar paraules més dures per referir-se a l’hereu d’un aliat polític com era Hugo Chávez. Els termes del seu pronunciament apunten a una mateixa direcció coneguda: el Consell Nacional Electoral (CNE) ha de donar a conèixer les actes per saber si la victòria de Maduro és legítima. "Necessitem saber si són veritat els números. ¿On són aquestes actes?", va dir Lula. Mentre això no passi, l’oposició liderada per María Corina Machado continuarà reivindicant la victòria d’Edmundo González Urrutia. "Només puc reconèixer que el procés va ser democràtic si presenten les proves".

Lula va lamentar que ni al palau de Miraflores ni a Machado els "agradés" la idea proposada dijous passat d’organitzar una nova contesa. I si bé va reiterar el desig del Brasil i Colòmbia d’ajudar a resoldre el conflicte, va remarcar que la sortida del laberint "depèn únicament i exclusivament del comportament dels veneçolans". A més de les seves gestions i les de Petro, "crec que hi ha molts països disposats a ajudar que visquem en pau a Sud-amèrica". Va esmentar en aquest sentit el paper que pot exercir el seu col·lega mexicà Andrés Manuel López Obrador, tot i que aquest últim s’ha distanciat de l’eix Brasília-Bogotà.

Costos polítics

Més enllà dels profunds desacords entre les faccions veneçolanes, Lula descarta un escenari violent. "No crec en una guerra civil a Veneçuela. No hi crec perquè penso que hi ha molts països disposats a ajudar perquè puguem viure en pau. La guerra no condueix a res. Només porta a la destrucció. La pau porta al creixement econòmic i a la distribució de la riquesa. Això és el que espero per a Veneçuela".

Notícies relacionades

Les posicions assumides per Lula públicament i entre bambolines, incloses xerrades amb el mateix Maduro, li aporten més costos polítics que beneficis. D’una banda, l’oposició de dreta i ultradreta li reclama una ruptura completa amb el madurisme. Però, alhora, se li ha obert un focus de malestar en el Partit dels Treballadors (PT), que va fundar fa quatre dècades i va saludar a Maduro tot just va ser proclamat vencedor pel CNE. El mandatari va reconèixer al respecte que no està d’acord amb la posició que ha fixat el PT. Els dos problemes convergeixen per al Govern, perquè d’aquí dos mesos se celebraran eleccions municipals i l’oficialisme pot arribar a perdre en algunes ciutats importants.

Sobre la base de les conclusions dels experts de l’ONU, els EUA, la UE i països com l’Argentina i Xile, també van demanar la "immediata publicació" de les actes electorals "originals", qualificatiu que no formava part de les preses de posició de la comunitat internacional i que fa entreveure la possibilitat d’una anomalia mai insinuada d’aquesta manera. Alhora, el document demana la "verificació imparcial i independent d’aquests resultats" per "garantir el respecte a la voluntat del poble veneçolà expressada a les urnes". Però, també en vigílies de noves mobilitzacions opositores i el coneixement més detallat d’un projecte parlamentari contra les oenagés, van instar que "es respectin els principis democràtics, així com els drets humans i les llibertats fonamentals", i en particular "el dret a manifestar-se pacíficament i a exercir la llibertat d’expressió".

Temes:

Govern Brasil