Espanya i Ucraïna ultimen un nou acord sobre seguretat

Els governs dels dos països esperen que el text estigui a punt en les pròximes setmanes, tot i que falten aspectes per abordar

El presidente español, Pedro Sánchez, y el de Ucrania, Volodímir Zelenski, se abrazan durante una visita del primero a Kiev en  julio de 2023.

El presidente español, Pedro Sánchez, y el de Ucrania, Volodímir Zelenski, se abrazan durante una visita del primero a Kiev en julio de 2023. / PRESIDENCIA DE UCRANIA / DPA

1
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +
Juan José Fernández

Els governs d’Espanya i Ucraïna van insinuar ahir que ja es troben en la recta final de l’acord de seguretat entre els dos països que es negocia des de l’hivern passat. L’anunci el va fer inicialment el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que, a través d’un missatge publicat a la xarxa social X, va celebrar "la conclusió de les negociacions" amb Madrid. No obstant, fonts governamentals d’Espanya i Ucraïna van precisar posteriorment que esperen que el text final estigui a punt en les pròximes setmanes, tot i que encara queden aspectes per abordar i no s’ha fixat una data concreta per a la firma definitiva.

Amb tot, si la negociació arriba a bon terme, Madrid se sumaria a una llista que ja inclou diversos països europeus, entre els quals el Regne Unit, França i Alemanya, que també han firmat acords de seguretat amb Ucraïna.

Compromís de l’OTAN

Notícies relacionades

Això es deu al fet que aquests pactes són part del compromís establert en la cimera de l’OTAN, celebrada a la capital lituana l’estiu passat, quan estats d’aquest bloc van prometre a Kíiv garanties de seguretat fins a la seva eventual incorporació a l’Aliança Atlàntica.

Des del seu anunci el 5 de març, la feina dels negociadors per a la realització del nou acord s’ha tirat endavant de manera molt discreta, especialment per part d’Espanya. Tant és així que, des de Madrid, un membre de la cúpula militar espanyola matisava ahir a EL PERIÓDICO l’afirmació feta per Zelenski a les xarxes socials, i convidava a no fer una traducció "massa literal" de l’expressió "the conclusion of negotiations" escrita al tuit pel president ucraïnès. No obstant, va afegir la font, de l’acord de seguretat estaria "ja el principal", parlat entre Sánchez i Zelenski.