L’anunci del càncer de Carles III trenca el secretisme reial britànic

Malgrat l’exercici de transparència, no es coneix el tipus de tumor que té

L’anunci del càncer de Carles III trenca el secretisme reial britànic

l. f.

2
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

L’anunci sobre el càncer de Carles III ha commocionat el Regne Unit. Els missatges de suport dels màxims responsables polítics i de la societat civil s’han repetit en les últimes hores, amb l’objectiu de desitjar al rei una ràpida recuperació i la tornada a les seves activitats públiques al més ràpid possible. Però més enllà de l’aparent exercici de transparència del monarca, que va optar per revelar públicament el seu estat de salut, encara falten molts detalls per conèixer, entre els quals quin tipus de càncer té, quin tractament seguirà i on el rebrà.

El primer ministre, Rishi Sunak, va aclarir ahir que la malaltia s’ha detectat en un estat inicial. Una cosa a la qual ja va apuntar el Palau de Buckingham dilluns: "El rei està agraït al seu equip mèdic per la ràpida intervenció, que ha sigut possible gràcies al seu recent ingrés hospitalari", va explicar la nota enviada als mitjans de comunicació. El monarca, de 75 anys, va estar diversos dies a l’hospital la setmana passada a causa d’una hipertròfia benigna de la pròstata, moment en què va ser sotmès a diverses proves i que va portar a la detecció del càncer. El seu equip va confirmar, no obstant, que la seva malaltia no està relacionada amb aquest procediment.

La revelació d’aquesta informació va ser un gest poc habitual en la família reial britànica, envoltada habitualment d’un hermetisme encara més gran respecte a la salut dels seus membres. El palau atribueix la publicació d’aquestes dades a la petició expressa de Carles III, que ha dedicat gran part de la seva vida a recolzar la lluita contra el càncer a través d’organitzacions benèfiques. El seu objectiu amb aquest anunci, van explicar, és ajudar a millorar la "conscienciació pública sobre tots els afectats pel càncer arreu del món", a més de mirar d’evitar especulacions sobre el seu estat de salut.

Notícies relacionades

Però malgrat les peticions expresses per respectar la seva privacitat, les especulacions continuaran sent inevitables, tenint en compte que encara hi ha moltes preguntes sense resposta. "No donarem més detalls en aquest moment", es van limitar a dir des de Buckingham.

El secretisme també va ser habitual en el regnat d’Isabel II, que es va limitar a oferir informació sobre la seva salut sols quan era absolutament necessari, com en els casos en què es veia obligada a cancel·lar compromisos públics. I fins i tot en aquests casos, els detalls de la seva salut i la del seu marit, Felip d’Edimburg, sempre es van mantenir en secret.

Temes:

Regne Unit