Croada contra el periodisme crític

Els informadors de Sèrbia denuncien desprotecció davant les agressions físiques, amenaces i pressions que pateixen. Una queixa semblant arriba des de les organitzacions civils.

Croada contra el periodisme crític

IRENE SAVIO

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Marko Vidojković no somriu gaire. És un d’aquells periodistes seriosos i circumspectes, que veuen la professió gairebé com un sacerdoci. I això en certa manera és paradoxal, ja que el que el va posar en el punt de mira van ser les seves crítiques al poder a Sèrbia; crítiques que ha fet des de l’humor i el sarcasme àcid que fa servir en el seu pòdcast, Good, bad, evil, amb 100.000 oients en un país de tot just 6,6 milions d’habitants. Un èxit que li va portar amenaces de mort diàries. Per això, aquest any es va veure obligat a anar-se’n diversos mesos amb la seva dona (també amenaçada, per la feina d’ell, compte) del país. El seu cas va ser recolzat per PEN Internacional, l’associació mundial d’escriptors que agrupa uns 25.000 socis arreu del món, així com per algunes associacions de periodistes independents serbis, però, afirma, la política li va donar l’esquena.

"El problema és que Sèrbia no és una democràcia, és una autocràcia. Per això, hi ha una guerra contra el periodisme crític", diu sense embuts des de Belgrad, ciutat a la qual ha tornat temporalment a l’espera de conèixer el resultat electoral dels comicis parlamentaris anticipats aquest diumenge. "Si res canvia, és possible que me n’hagi d’anar de nou en qüestió de setmanes", afegeix aquest cronista de 48 anys, dels quals n’ha dedicat 23 a l’ofici.

Les dades de l’Associació de Periodistes Independents de Sèrbia (IJAS) mostren com Sèrbia li fa la botifarra al seu periodisme independent. Des de principis d’any, l’IJAS ha documentat 168 actes violents contra periodistes arreu del país (31 més que el 2022), el que inclou tota mena d’amenaces, atacs físics i també pressions de diferent grau i virulència. Amb això, d’acord amb Reporters Sense Fronteres (RSF), Sèrbia ha passat de la posició 54 el 2004 a la 63 en el dia d’avui. A més, a diferència de països com Itàlia, on l’Estat dona suport a nombrosos periodistes atacats pel crim organitzat, els periodistes serbis afirmen sentir una gran desprotecció davant aquests abusos. Una queixa semblant també arriba des de les organitzacions civils.

Atacs persistents

Notícies relacionades

La veritat és que, a molts informes internacionals consultats, la difícil situació de la premsa independent a Sèrbia despunta de manera recurrent com a tema de preocupació. Dos exemples. L’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) va denunciar "pressions verbals i atacs persistents" des d’alts càrrecs dins de l’Estat, així com "absència de cobertures crítiques" sobre el Govern en els mitjans de comunicació del país.

I el Comitè d’Afers Exteriors del Parlament Europeu sobre Sèrbia ha criticat "l’ús indegut dels mitjans de comunicació per part de la majoria governamental per obtenir un avantatge injust, atacar opositors polítics i difondre desinformació".

Temes:

Humor Govern