Cimera europea

Zelenski adverteix als líders de la UE que la guerra es podria prolongar sense més míssils i caces

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, intervé per vuitena vegada davant el Consell Europeu

Els caps d’Estat i de Govern obren la porta a més sancions contra Rússia «si fes falta»

Zelenski adverteix als líders de la UE que la guerra es podria prolongar sense més míssils i caces

DARIO PIGNATELLI / DPA

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Des d’un tren camí del front per animar les tropes ucraïneses que combaten contra l’Exèrcit de Vladímir Putin, el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha advertit aquest dijous als 27 líders de la Unió Europea que la guerra llançada per Rússia fa poc més d’un any podria prolongar-se si la UE es retarda en l’entrega de míssils de llarg abast i d’avions de combat moderns, no aprova noves sancions contra Moscou i no llança les negociacions d’adhesió del seu país al club comunitari.

La conversa, la vuitena per videoconferència que manté en un Consell Europeu amb els caps d’Estat i de Govern de la UE des que Putin donés l’ordre d’envair el seu país el 24 de febrer del 2022, s’ha prolongat uns 10 minuts, segons han explicat fonts europees al cas de la intervenció. Zelenski ha aprofitat aquest temps per agrair l’acord que van tancar dilluns els ministres d’Exteriors per subministrar un milió de projectils de 155 mm –i míssils si Kíiv ho demana– en els pròxims 12 mesos i ha advertit que «cada hora compta» i que qualsevol retard els podria passar factura i prolongar encara més la guerra.

Concretament, segons les mateixes fonts, Zelenski ha apuntat «cinc» possibles raons per les quals la guerra podria allargar-se. En primer lloc, un retard en l’entrega de míssils de llarg arribi. També podria complicar la situació d’Ucraïna el no rebre avions de combat moderns, més enllà dels ‘migs’ –de fabricació soviètica– promesos per Polònia i Eslovàquia, i no aprovar nous paquets de sancions contra el Kremlin o debilitar les ja adoptades perquè enviaria un «senyal equivocat al món». Zelenski també ha alertat contra l’impacte negatiu que tindria qualsevol proposta de pau que no «restauri» la sobirania i integritat territorial del seu país i que els Vint-i-set no llancin al més aviat possible les negociacions d’adhesió d’Ucraïna perquè Kíiv «està fent les reformes exigides» tot i que segueix en guerra.

Durant la intervenció, no obstant, no ha esmentat ni la recent visita del president xinès, Xi Jinping, a Moscou, que a Brussel·les miren amb lupa, ni el pla de pau promogut per Pequín. Tot i que Zelenski no ha rebut la rèplica dels líders europeus en directe, els Vint-i-set sí que han adoptat noves conclusions sobre Ucraïna en les quals tanquen files amb la seva «fórmula de pau» i garanteixen que continuaran donant un suport enèrgic en l’àmbit «polític, econòmic, militar, financer i humanitari a Ucraïna i a la seva població durant el temps que sigui necessari», assenyala el text, que pren nota de l’ordre d’arrest emesa pel Tribunal Penal Internacional contra Vladímir Putin. 

Més pressió contra Moscou

Notícies relacionades

Els Vint-i-set també deixen clar que continuaran augmentant la pressió col·lectiva contra Rússia, no només per continuar limitant el preu del petroli, sinó amb noves «mesures restrictives addicionals» si fes falta. Una cosa que segons algunes delegacions és necessària. «Ja en tenim 10, de paquets de sancions, i després de cada un se sent certa fatiga i s’alenteix el debat», ha admès el president lituà, Gitanes Nauseda, però «sí, tindrem l’onzè paquet de sancions i Lituània farà tot el possible perquè Rosatom i els membres de la seva junta directiva siguin sancionats», ha explicat aquest dijous el polític lituà, que ha reconegut que continua sent difícil per les resistències d’Hongria.

Les conclusions també insisteixen en la importància de tancar bretxes, no debilitar el marc actual de sancions i assegurar-ne l’aplicació efectiva tant a escala europea com nacional perquè Moscou no esquivi les restriccions a través de tercers països. «No podem debilitar les sancions perquè si ho fem estem seguint la narrativa de Rússia [...] Tot i que les relacions comercials amb Rússia s’han reduït, tenim relacions comercials amb tercers països i hi ha la qüestió de si Rússia està utilitzant el trànsit en el seu benefici», ha afegit l’estoniana Kaja Kallas. «La Unió Europea intensificarà el seu treball amb els socis per contrarestar les falses narratives russes i la desinformació sobre la guerra», asseguren les conclusions.