Impacte a la regió

La reconciliació entre l’Iran i l’Aràbia Saudita permet somiar amb un altre Pròxim Orient

Síria, el Iemen, l’Iraq o el Líban, afectats pels enfrontaments entre les dues potències, celebren la inesperada notícia mentre que a Israel lamenten l’allunyament dels saudites i la desprotecció davant el seu enemic iranià

La reconciliació entre l’Iran i l’Aràbia Saudita permet somiar amb un altre Pròxim Orient

CHINA DAILY / REUTERS

4
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

En alguns despatxos de líders del Pròxim Orient, encara estan processant la notícia. El restabliment de relacions entre les dues superpotències de la regió, l’Aràbia Saudita i l’Iran, després de set anys sense vincles diplomàtics ha agafat molts per sorpresa. Si l’acostament es consolida, els dos països podrien dissenyar un futur molt diferent per a aquest extens territori, amalgama de conflictes, tensions i enfrontaments oberts. Des del Iemen, Síria o el Líban, amb àrees sota gran influència iraniana i saudita, han celebrat la reconciliació. Però, en canvi, a Israel l’anunci ha arribat en el pitjor moment. 

L’Iran és el que surt més beneficiat d’aquest acord. Els mesos de protestes han condemnat el règim dels aiatol·làs a un creixent aïllament internacional. Mentrestant, les negociacions per restablir l’acord nuclear amb diversos països occidentals estan estancades. En canvi, l’Aràbia Saudita ha actuat des d’una posició de força en el diàleg mediat per la Xina. Amb aquesta aliança, al seu torn, llança un missatge al president nord-americà, Joe Biden, que veu com el seu país perd poder a la regió on ha intervingut repetides vegades durant les últimes dècades.

Des que els dos països van trencar relacions diplomàtiques el 2016, els líders iranians i saudites no han deixat de tirar-se dards. La seva rivalitat ha avivat els conflictes a tota la regió, des de l’Iraq fins a Síria, passant pel Iemen i el Líban. Durant aquests anys, tots dos s’han acusat de recolzar terroristes i milícies armades. Per tant, es preveu que un Pròxim Orient amb els grans representants de les principals branques de l’islam reconciliats gaudeixi d’una tranquil·litat inèdita. L’any passat, els Emirats Àrabs Units ja va reestablir llaços diplomàtics amb l’Iran. Qatar sempre ha mantingut una bona relació amb el país de majoria xiïta. Ara, Teheran espera reconciliar-se amb altres països de la regió, com Bahrain, on se l’acusa d’haver recolzat l’aixecament del 2011.

Mala notícia per a Israel

Qui més està lamentant aquest arranjament és Israel. L’Estat hebreu viu les seves hores més tenses amb protestes multitudinàries en contra de la reforma judicial proposada pel Govern de Benjamin Netanyahu. El líder s’ha presentat durant molt temps com el mandatari israelià més ben qualificat per lluitar contra l’Iran i el més capaç d’aconseguir que l’Aràbia Saudita se sumi als Acords d’Abraham que ja ha firmat amb altres països àrabs. Però aquest anunci sembla més lluny que mai. Israel confiava que els temors compartits davant el poder creixent de l’Iran motivarien l’oficialització de relacions amb Riad i construir un front comú a la regió contra la teocràcia que amenaça la seva existència. 

Ara, l’Estat hebreu s’ha quedat sol a la regió per lluitar contra l’Iran. Les seves recents amistats, els estats del Golf, s’estan acostant al seu gran enemic. Per als seus països veïns, en canvi, la reconciliació és motiu d’esperança. A Síria, el Ministeri d’Exteriors ho ha descrit com un «pas important«que podria impulsar l’estabilitat regional. El seu president, Bashar al-Assad, gran aliat de l’Iran, viu un dels seus moments més dolços en l’última dècada. El desglaç del dictador en l’escena internacional i regional ha motivat l’Aràbia Saudita a afirmar que la reincorporació del país a la Lliga Àrab és a prop. 

Esperança al Iemen i el Líban

Notícies relacionades

En un Iemen castigat per gairebé una dècada de guerra, els llaços restaurats entre Riad i Teheran podrien facilitar un acord entre l’Aràbia Saudita i els rebels houthis, avalats per l’Iran. També al Líban, un altre dels països de la regió on les dues superpotències juguen les seves cartes, s’ha aplaudit el gest. Després de més de quatre mesos sense president davant la incapacitat del Parlament de posar-se d’acord, la classe política libanesa confia que l’acostament pugui posar fi a la paràlisi. El 2021, l’Aràbia Saudita i els seus aliats del Golf van retirar els seus ambaixadors del país mediterrani pel suposat control de Hezbol·là sobre l’Estat.

La milícia libanesa és una de les més fidels aliades de l’Iran. «El retorn de les relacions entre l’Iran i l’Aràbia Saudita és un pas molt benvingut i treballarà a favor dels pobles de la regió», va dir el líder de Hezbol·là, Hassan Nasrallah, en un discurs divendres passat. «Aquest important desenvolupament podria obrir horitzons a tota la regió, inclòs el Líban», va afegir Nasrallah. A l’Iraq, tauler de joc per a iranians, saudites i nord-americans, han descrit l’acord com una «manera de girar full». També a Palestina, representants de l’Organització per a l’Alliberament de Palestina i de les milícies Hamàs i Gihad Islàmic han acollit amb satisfacció la decisió.