Geopolítica al Golf
El Mundial escenifica l’acceptació (gairebé) definitiva de Qatar a la regió
Els líders de l’Aràbia Saudita, Egipte i els Emirats han viatjat fins a Qatar deixant de banda la seva oposició cap a l’emirat al qual van sotmetre al boicot i l’aïllament durant tres anys i mig
La cerimònia d’inauguració del Mundial de Qatar va regalar una imatge per a la història. Tres líders àrabs asseguts de costat van ser protagonistes d’una instantània inimaginable fa menys de dos anys. El príncep hereu de l’Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman, i el president d’Egipte, Abdel Fattah al-Sisi, impulsors del bloqueig a Qatar, ara aplaudeixen el seu emir governant, el xeic Tamim bin Hamad al-Thani. «Que bonic és que les persones deixin de banda el que les divideix per celebrar la seva diversitat i el que les uneix alhora», celebrava l’emir durant el seu discurs. Lluny de ser l’empestat del Golf que va ser durant tres anys, Qatar es converteix en l’escenari d’encaixades i reconciliacions històriques.
Van ser anys durs per a Qatar. Després de donar suport als islamistes que van arribar al poder a Egipte i en altres països després de la Primavera Àrab del 2011, els països veïns van tallar relacions diplomàtiques amb l’emirat i van emprendre un agressiu boicot. Les nacions del Golf Pèrsic, amb l’Aràbia Saudita al capdavant, veien aquestes manifestacions com una amenaça al seu Govern autocràtic i hereditari. Per això, les autoritats saudites van tancar les fronteres marítimes i l’única terrestre i van tallar les rutes aèries. El gener de l’any passat, gràcies a la mediació de Kuwait, l’Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs Units, Bahrain i Egipte van posar punt final al boicot a Qatar.
بعد جهدٍ متواصل وعمل دؤوب دام 12 عامًا نشهد اليوم بكل اعتزاز انطلاق بطولة كأس العالم FIFA قطر 2022. نرحب بضيوفنا من كافة أنحاء العالم، مع تمنياتنا بالتوفيق لجميع المنتخبات المُشاركة وللجماهير بقضاء أوقاتٍ ممتعة. #قطر2022 pic.twitter.com/qmkcYqZhIc
— تميم بن حمد (@TamimBinHamad) 20 de noviembre de 2022
Ara, la petita península del Golf Pèrsic és testimoni i escenari de les noves aparentment bones relacions amb els seus antics enemics. Mohamed Bin Salman, conegut per les seves inicials MBS, va viatjar amb la seva més elevada delegació a la inauguració del primer Mundial en una nació àrab i musulmana. També a la tribuna hi havia l’egipci Sisi, el governant de Dubai i primer ministre d’Emirats, el xeic Mohammed bin Rashid al-Maktoum, i el president turc, Recep Tayyip Erdogan. Aquest últim, partidari també dels islamistes, va brindar un salvavides vital a Qatar durant la crisi.
Vols des de països veïns
No hi havia cap líder occidental a la grada en un gest més del rebuig a aquesta Copa del Món pel tracte als treballadors migrants, a les dones i a la comunitat LGBTQ+ de les autoritats qatarianes. Però, tot i així, el xeic Tamim estava pletòric. Després de tres anys i mig d’aïllament, el Govern de Qatar ja no és acusat de recolzar el terrorisme ni d’entremetre’s en els assumptes interns dels països veïns. Ara, MBS es vesteix amb una bufanda amb els colors de la bandera qatariana i el seu homòleg fa el mateix amb el verd saudita. Mentrestant, molts aficionats utilitzen l’Aràbia Saudita com a base i volen cada dia a Qatar per assistir als partits.
També els pròxims Emirats s’estan beneficiant de la celebració del Mundial al seu país veí en matèria hotelera. Però això no implica que les relacions entre els governs flueixin amb tanta lleugeresa com els grapats d’avions diaris que connecten els dos països. La pròxima Bahrain, una illa a tot just 32 quilòmetres del joc, tampoc vol tenir res a veure amb Qatar. La població de Bahrain es va aixecar en massa durant el 2011 per ser ràpidament aixafada per una enorme violència de les forces de seguretat i una posterior persecució a la dissidència. Potser per això no hi ha encara vols directes entre Bahrain i Qatar.
Ciutadanies cautes
Notícies relacionadesTot i que els dirigents insisteixen a mostrar la seva proximitat, la ciutadania del Golf sap que tot el que puja baixa. A l’Aràbia Saudita, el boicot a Qatar va coincidir amb la mà dura contra l’oposició i els defensors de drets humans. Molts activistes saudites van ser empresonats sota les acusacions de simpatitzar o tenir vincles amb Qatar. Alguns encara segueixen entre reixes. Així que la població es manté cauta a l’expressar el mateix entusiasme que els seus líders. Simplement, no ho fan. Però no mostren objecció a celebrar cada victòria d’un equip àrab, des del Marroc fins a l’Aràbia Saudita, passant per Tunísia o fins a Qatar.
احد التهم التي وجهت لوالدي من النيابة العامة بالنص ( التعاطف مع دولة معادية "قطر") ، والليلة ولي العهد يحضر حفل افتتاح كأس العالم في استاد البيت ويشارك اخواننا القطريين نجاحهم.
— ناصر بن عوض القرني (@NasserAwadQ) 20 de noviembre de 2022
متى يعترف النظام باخطائه ويطلق سراح المعتقلين ؟
#كأس_العالم_2022 pic.twitter.com/uQN2coW9Ar
Malgrat que el boicot no va durar gaire, la seva agressivitat va separar pobles connectats durant segles pel paisatge, la tradició i el poder. Per això, tornar a un escenari d’aliances necessitarà lustres. Encara es resisteix la simple acceptació de les autoritats emiratís i de Bahrain. A Qatar, de moment, estan contents. El Mundial és un aparador al món i, malgrat el criticisme inicial, la pilota roda amb agilitat per la gespa des de fa dies. Més enllà de les tribunes, aquesta passió per admirar la pilota rodant sobre la gespa pot convertir-se en una altra eina més perquè els pobles del Golf es tornin a unir.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- LLIGA F (1-8) El Barça torna a lluir-se contra el Madrid CFF en un duel amb polèmica
- PREMIER LEAGUE El City guanya i l’afició demana a Guardiola en català que segueixi
- Morad torna als blocs de la Florida al guanyar el cas del ‘desterrament’
- Crim atroç d’un jove de 15 anys a Marsella pel narcotràfic
- Bernat Antràs: "Tots volen foto amb les medalles, però formar campions és deficitari"