Trencades des del 2016

L’Iran i l’Aràbia Saudita restableixen relacions diplomàtiques després de set anys d’enfrontaments

Representants dels dos països, rivals al Pròxim Orient, feia quatre dies que feien reunions secretes a Pequín amb mediació xinesa

L’Iran i l’Aràbia Saudita restableixen relacions diplomàtiques després de set anys d’enfrontaments
2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

L’Iran i l’Aràbia Saudita feia gairebé una dècada que guerrejaven entre si a través de grups afins i atacs esporàdics, pugnant per ser el pol hegemònic d’una regió, el Pròxim Orient, trufada de conflictes locals en els quals tant Riad com Teheran volien –i volen– ser dominants i tenir la veu cantant. 

Aquest divendres, no obstant, alguna cosa ha canviat entre els dos països, els dos grans rivals de la regió: L’Iran i l’Aràbia Saudita han pactat reobrir les seves respectives ambaixades a l’altre país i, el que sembla més important, un cessament a les hostilitats entre tots dos. 

«Acordem restablir les nostres relacions i missions diplomàtiques en un període màxim de dos mesos. El nostre acord també inclou l’afirmació de respectar la sobirania de l’altre Estat i la no interferència en els assumptes interns [de l’altre país]», diu un comunicat firmat tant per l’Iran com per l’Aràbia Saudita i la Xina: Riad i Teheran han realitzat aquest acord després de quatre dies de negociacions secretes a Pequín, amb la mediació del Govern xinès. El 2021, delegacions dels dos països ja s’havien reunit, també, a Oman i l’Iraq, països veïns del golf Pèrsic

Les relacions diplomàtiques entre els dos països es van tallar el 2016, quan l’ambaixada saudita a Teheran va ser atacada per un grup de ciutadans iranians que protestaven contra l’execució d’un clergue xiïta, el xeic Nimr al-Nimr, a l’Aràbia Saudita. Tant l’Iran com l’Aràbia Saudita es consideren a si mateixes com les dues principals representants de les dues grans branques de l’islam, el xiisme i el sunnisme. 

Disputes regionals

Disputes regionalsEl conflicte entre els dos països, no obstant, ve de molt abans. Iranians i saudites donen suport a faccions enfrontades en diversos conflictes de la regió, inclosos el de Síria, el del Iemen i al Líban, el primer ministre del qual, per exemple, va ser segrestat i enviat a Riad el 2017 després de la seva dimissió forçosa.

Notícies relacionades

A Síria, l’Iran recolza el règim de Bashar al-Assad i els saudites, l’oposició; i al Iemen, país fronterer amb l’Aràbia Saudita, Teheran recolza els rebels houthis, que han llançat en els últims anys diversos atacs contra ciutats i instal·lacions petrolíferes dels saudites amb drons casolans fabricats, segons Riad, per l’Iran. L’últim d’aquests atacs va ser fa just un any, el març del 2022, quan un míssil llançat des del Iemen va impactar a 20 quilòmetres de la ciutat saudita de Jidda quan a la localitat se celebrava una carrera de fórmula 1.

«Poder eliminar les nostres diferències i desacords i poder centrar-nos en les nostres visions conjuntes sobre el futur entre Teheran i Riad definitivament portarà a una millora de l’estabilitat i seguretat de la regió, a més de crear una cooperació incrementada entre dues nacions islàmiques que han de lidiar amb els reptes del món actual com a veïnes al golf Pèrsic», ha dit aquest dimecres Ali Shamjaní, secretari del Consell de Seguretat de l’Iran, home pròxim al líder suprem iranià, Ali Khamenei, i que ha ha sigut, a més, el líder de la delegació persa a Pequín.