terratrèmol

Tretze països de la UE ofereixen equips de rescat a Turquia

La UE ofereix la seva ajuda a Turquia i Síria després del terratrèmol de 7,8 graus a l’escala de Richter d’aquesta matinada

Janez Lenarcic: «Les mascaretes no són una vareta màgica»

Janez Lenarcic: «Les mascaretes no són una vareta màgica»

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Almenys tretze països de la Unió Europea han ofert fins ara equips de recerca i rescat a Turquia, en resposta a l’activació per part del Govern turc del mecanisme de protecció civil europeu després del fort terratrèmol que ha sacsejat el país aquesta matinada passada. Segons ha confirmat l’Executiu comunitari, fins ara són 10 els països que ja han mobilitzat equips –Bulgària, Croàcia, República txeca, França, Grècia, Països Baixos, Polònia i Romania– mentre que tres països més –Itàlia, Espanya i Eslovàquia– han ofert enviar experts al terreny i esperen rebre una resposta d’Ankara.

Notícies relacionades

«Després del terratrèmol de Turquia aquest matí hem activat el mecanisme de protecció civil de la UE. Els equips d’Holanda i Romania ja estan en camí», anunciava a primera hora el comissari responsable de gestió de crisi, Janez Lenarcic. «Els nostres pensaments estan amb el poble de Turquia i Síria. La UE està disposada a ajudar», ha dit a Twitter el cap de la diplomàcia europea. Brussel·les també ha confirmat l’activació del sistema de satèl·lit de Copernicus per prestar serveis cartogràfics d’emergència després del potent terratrèmol de 7,8 de magnitud a l’escala de Richter, un dels més forts registrats a la regió de Gaziantep en més de 100 anys i que també ha afectat el nord-oest de la veïna Síria.

A més d’enviar equips a Ucraïna, la Comissió Europea també ha obert la porta a ajudar als afectats a Síria tot i que de moment «no tenim petició» Brussel·les sobre un terratrèmol que el cap de la diplomàcia, Josep Borrell, ha qualificat de «devastador» que ha costat la vida a més d’un miler de persones, segons estimacions inicials, i n’ha ferit moltes d’altres. «Estem analitzant o rebent informació sobre el nombre de víctimes. És extremadament espantosa la situació. A més, és en una zona on tenim desplegades algunes tropes espanyoles. Estem extremadament preocupats pel que ha passat, així que tota la nostra simpatia amb Turquia», ha dit el secretari d’estat per a assumptes europeus, Pascual Ignacio Navarro, a la seva arribada al consell d’assumptes generals a Brussel·les.