Eleccions al Brasil

Salten espurnes entre Lula i Bolsonaro en el seu primer debat cara a cara en la segona volta

  • Durant dues hores, els candidats es van llançar dures acusacions enmig d’un fort clima de tensió

  • Queda saber si el debat modifica la intenció de vot dels brasilers, per ara favorable a Lula

Salten espurnes entre Lula i Bolsonaro en el seu primer debat cara a cara en la segona volta

EFE

4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Com era d’esperar, van saltar espurnes entre el president Jair Bolsonaro i Luiz Inácio Lula da Silva, el candidat del Partit dels Treballadors (PT), en el primer debat cara a cara en la segona volta del 30 d’octubre. «Mentider» va ser el qualificatiu més utilitzat pels dos contendents davant les càmeres. La discussió va durar dues hores i va tenir un previsible rècord d’audiència. L’última enquesta de Datafolha, de dimecres passat, assigna a Lula una intenció de vot del 53%, davant el 47% de Bolsonaro. Aquests sis punts de diferència podrien reduir-se segons la inclinació d’últim moment dels indecisos i si, a més, creix el nivell d’abstenció, que en el primer torn va rondar el 20%.

Bolsonaro lidera els nivells d’agressions durant la campanya. Abans del cara a cara amb Lula va prometre portar-lo a la presó de nou si guanya les eleccions. Per moments, més que un debat, es va tractar d’una gresca verbal al límit de la ruptura de les formalitats democràtiques. Bolsonaro va arribar a tocar l’espatlla del seu rival amb cert aire de baralla. Abans havia dit que el de Lula havia sigut un Govern corrupte i per això vol tornar a l’«escena del crim». El capità retirat es va abstenir aquesta vegada de dir «lladre» al seu oponent, però va mantenir la mateixa línia argumental a l’assegurar que quatre de cada cinc vots a les presons van ser en favor de Lula. Va afirmar al seu torn que el PT i els seus aliats intenten convertir el Brasil en una nova Veneçuela, Colòmbia o Argentina. També va suggerir que si Lula guanya començarà una fustigació de les esglésies evangèliques.  «¿Qui serà el seu ministre d’Economia? ¿Estàs negociant amb algun partit?», va voler saber l’actual mandatari, que, en el seu al·legat final es va presentar com a defensor de la religió, la propietat privada i el dret de la societat a armar-se.

«Ets amic dels bandits», va insistir Bolsnaro, i el candidat petista el va relacionar amb les milícies parapolicials que controlen una part de Rio de Janeiro. «‘Dictadorzinho’», li va dir al capità retirat. Lula va apel·lar al record dels seus anys de Govern (2003-10) i va considerar que el bolsonarisme representa un perill per a la salut de l’Amazònia.

Primeres conclusions

«Lula i Bolsonaro van acudir al debat més interessats a reforçar els punts de desgast coneguts del seu adversari que a lloar les seves pròpies qualitats. L’actual president va saber aprofitar millor les oportunitats. Les característiques de la segona volta afavoreixen l’aposta per la captació de vots pel rebuig. En una disputa que fa mesos que està cristal·litzada, els moviments decisius a partir d’ara haurien de dependre dels votants, que semblen inclinar-se per una opció que eviti la victòria d’un candidat o de l’altre», va assenyalar el Folha de São Paulo. «L’intercanvi d’acusacions realitzat en el debat desperta les passions dels votants, però no arriba a ser prou profund per provocar una migració massiva cap a un costat».

Petroli i covid-19

Així com Bolsonaro va convertir els negociats en l’estatal Petrobras en el seu cavallet de batalla, Lula va posar més èmfasi en el desastre humanitari durant la pandèmia, que va provocar uns 680.000 morts. «Ets el rei de les fake news, el rei de l’estupidesa, de la mentida a la societat brasilera. Vas mentir sobre la vacuna en tot moment», va carregar l’exsindicalista. «El Brasil té el 3% de la població mundial i va contribuir amb l’11% de les morts per covid-19 al món. No volies creure en la covid, havies de continuar mentint. I sé què pensen les persones que han perdut un ésser estimat. Jo mateix vaig perdre la sogra». Lula va acusar Bolsonaro d’haver nomenat al capdavant del ministeri de Salut el general retirat Eduardo Pazuello. «Es notava que no hi entenia res». Pazuello acaba de ser electe diputat per la ultradreta.

Al parlar de la corrupció, Bolsonaro va rebre ajuda en els descansos de l’exjutge i senador electe Sergio Moro, que va condemnar Lula en una causa que després va ser anul·lada pel Tribunal Suprem, per seriosos vicis legals. Mentre la sentència va ser ferma, el líder del PT va passar 580 dies a la presó que van permetre a la ultradreta arribar al Govern el 2018. Moro va trencar amb Bolsonaro, però la figura de Lula ha tornat a unir-los.

Pedofília

Notícies relacionades

Lula es va presentar als estudis televisius amb un símbol al seu vestit de la campanya Faça Bonito que combat la violència sexual contra nens i adolescents. La seva utilització no ha sigut casual. Abans del debat, Bolsonaro va haver de travessar una tempesta mediàtica que no ha acabat. Dies enrere, el capità retirat va parlar d’un passeig amb moto que va acabar en una casa amb adolescents veneçolanes.  «Em vaig posar d’humor i hi vaig tornar. ¿Puc entrar a casa teva? Hi vaig entrar». Bona part de l’oposició no va desaprofitar l’oportunitat de criticar-lo despietadament. Per Marina Silva, Bolsonaro hauria de ser, com a mínim, acusat de prevaricació. El president del Tribunal Superior Electoral (TSE), Alexandre de Moraes, va ordenar aquest diumenge al PT que tragués una propaganda electoral que associava al mandatari amb la pedofília.