Malestar per la guerra

Rússia deté més d’un miler de persones en les protestes contra la mobilització de reservistes

Els arrestos s’han produït en més d’una trentena de ciutats i els detinguts podrien enfrontar-se a penes de presó

  • Multimèdia | Agents ‘freelance’ al servei del Kremlin

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les forces de seguretat russes han detingut ja més d’un miler de persones en la protesta nacional convocada per un moviment pacifista aquest dimecres contra la mobilització parcial anunciada pel president Vladímir Putin en el marc de la campanya militar de Rússia a Ucraïna. «A les 18.36 GMT ja hi va haver més de 1.113 persones detingudes a 38 ciutats», va assenyalar l’organització independent OVD-Info, que fa seguiments d’arrestos i ha sigut declarada agent estranger a Rússia. El registre de les detencions puja ràpidament i ja es parla de més d’un miler.

L’organització de drets humans dona compte de detinguts a Moscou, Sant Petersburg, Iekaterinburg, Perm, Ufà, Krasnoiarsk, Txeliàbinsk, Irkutsk, Novosibirsk, Iakutsk, Ulan-Udé, Arkhanguelsk, Korolev, Voronezh, Zheleznogorsk, Izhevsk, Tomsk, Salavat, Tiumén, Volgograd, Petrozavodsk, Samara, Surgut, Smolensk, Bélgorod i altres ciutats.

La Fiscalia de Moscou va advertir que castigarà amb fins a 15 anys de presó l’organització i participació en accions il·legals. També es castigarà administrativament o penalment difondre crides a participar en accions il·legals o a realitzar altres actes il·legals a les xarxes socials. També es castigarà fer crides als menors d’edat a participar en actes il·legals.

Al centre de Moscou, on centenars de manifestants es van congregar a l’Arbat, les detencions per part dels antiavalots van començar a l’arrencar la protesta, segons va poder comprovar Efe. Els manifestants van corejar «no a la guerra» entre aplaudiments i «Putin a la trinxera». D’altres van cantar «la policia és la vergonya de Rússia», mentre es dirigien directament als agents. «¿Per què fan això si demà mateix us enviaran a la guerra d’Ucraïna?», deia un dels participants a la convocatòria.

En un missatge gravat des de la presó i publicat pels seus advocats, l’opositor Alexei Navalni va acusar Putin d’estar enviant milers de russos a morir en una guerra fallida. «Està clar que aquesta guerra criminal està anant a pitjor i Putin està mirant d’involucrar-hi tanta gent com sigui possible», afirma Navalni en el vídeo. «Vol tacar milers de persones amb aquesta sang», va afegir l’opositor represaliat.

Notícies relacionades

Entre els càntics també es podia escoltar «Vida per als nostres nens», en al·lusió a les declaracions del cap del Comitè de Defensa de la Duma o Cambra de Diputats, Andrei Kartapólov, que els primers mobilitzats seran sotsoficials de reserva de menys de 35 anys i oficials de menys de 45 anys. D’acord amb el ministeri de Defensa, un total de 300.000 reservistes podrien ser cridats a files.

Els ciutadans van intentar crear cadenes humanes per evitar les detencions, mentre que els policies van crear cordons per impedir el pas dels manifestants, que tenen la intenció de baixar pel carrer Arbat fins a arribar al Ministeri d’Exteriors. Poc després les forces de l’ordre van començar a netejar la zona i empènyer els manifestants cap al començament del carrer.