Guerra a Ucraïna

Putin amenaça Occident i ordena una mobilització parcial: «Tenim moltes armes per contestar»

El president rus anuncia la mobilització militar parcial de Rússia per poder reclutar 300.000 reservistes

  • Multimèdia | Agents ‘freelance’ al servei del Kremlin

2
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

Rumors demobilització circulaven entre els russos. I Putin ho ha confirmat dimecres: mobilització parcial de tropes. «Només es reclutarà aquells ciutadans que estiguin a la reserva, i sobretot aquells que hagin servit a les forces armades, tinguin certes especialitats militars i experiència rellevant», van ser les seves paraules exactes. Va espantar, temporalment els fantasmes de la llei marcial i la mobilització general, tot i que temporalment, i només trucarà als reservistes que compleixin aquests requisits. El ministre de Defensa ha xifrat aquests reservistes en 300.000.

En el mateix discurs ha mantingut el seu to de conflicte amb Occident, a qui culpa de «traspassar totes les línies» i de qui escolta «amenaces constants». «L’OTAN està realitzant un reconeixement a tot el sud de Rússia. Diuen obertament que Rússia ha de ser derrotada en el camp de batalla», va afirmar. Va usar també el victimisme: «L’objectiu d’una part de les elits occidentals és debilitar el nostre país. Diuen que s’hauria de dividir en diferents parts. Han fet de la russofòbia total la seva arma». No s’oblida tampoc de recordar que Rússia, com Occident, té armament nuclear. «Aquells que intenten fer xantatge a Rússia amb armes nuclears han de ser conscients que la rosa dels vents pot girar en la seva direcció», ha asseverat el líder rus.

Referèndums en regions ocupades

Notícies relacionades

En el marc del conflicte russoucrainès, el líder rus ha assegurat que quan la seva integritat territorial es vegi amenaçada, Rússia utilitzarà «tots els mitjans al seu abast». Aquesta integritat territorial inclourà, una vegada celebrats els referèndums de dubtosa legitimitat, les regions ocupades d’Ucraïna, Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia. En el dia d’avui és territori ucraïnès, tot i que Moscou el vol per a ell i ha preparat unes votacions enmig del conflicte per assegurar-se el control directe d’aquests territoris. En el mateix discurs, també ha actualitzat la xifra de baixes russes, que porta sense moure’s des del mes de març passat: «Dels nostres han mort 5.937».

Aquesta mesura, juntament amb les aprovades aquest dimarts a la Duma per castigar més durament objectors de consciència i desertors, va dirigida a contrarestar l’ofensiva ucraïnesa, que ha aconseguit recuperar el control de diferents ciutats a l’est del país. Amb aquesta mobilització s’estima des del mateix Kremlin que entraran en servei 300.000 soldats, als quals es prepararà per anar al front, a «protegir els 1.000 quilòmetres de front» que té Rússia.