Preocupació internacional

Màxima tensió a Zaporíjia: Putin accepta una inspecció de l’ONU a la central nuclear

El Kremlin s’oposa a una desmilitarització de la planta i Ucraïna tem que el Kremlin la desconnecti del subministrament electrònic, amb el risc de catàstrofe que això comporta

  • Guerra d’Ucraïna: última hora de la invasió russa, en directe

Màxima tensió a Zaporíjia: Putin accepta una inspecció de l’ONU a la central nuclear

DMYTRO SMOLYENKO / ZUMA PRESS /

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’amenaça nuclear plana una altra vegada sobre la central ucraïnesa de Zaporíjia, ocupada per les tropes russes des de març i actual blanc de bombardejos. En els últims dies s’ha produït una cadena d’esdeveniments que han accelerat la preocupació de la comunitat internacional: Ucraïna tem que Rússia desconnecti la instal·lació del subministrament elèctric nacional i el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, va alertar d’un possible del risc d’un «nou Txernòbil». El mandatari ucraïnès, Volodímir Zelenski, és taxatiu i advoca per una sortida incondicional de l’Exèrcit rus i una desmilitarització de la central, però el Kremlin ja s’hi ha oposat. Occident ha mediat i pressionat i el president Vladímir Putin ha acceptat una inspecció urgent de la central mitjançant una missió de l’ONU.

La central nuclear de Zaporíjia és la més gran d’Europa i un punt estratègic per a Ucraïna, ja que a ple funcionament proporciona un 20% de l’electricitat del país. Els atacs d’artilleria que es produeixen a la zona eleven el risc d’una possible catàstrofe. A principis d’agost, l’AIEA ja va alertar d’«un risc real de desastre nuclear» si continuava bombardejant la planta.

Avaluació «al més aviat possible»

Putin i el president francès, Emmanuel Macron, van mantenir divendres una conversa telefònica en la qual tots dos van advocar per l’enviament «al més aviat possible» d’una missió de l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica (AIEA) a la planta, situada al sud del país.

D’altra banda, Putin va acceptar que la missió d’inspecció passi per Ucraïna, «respectant la sobirania» ucraïnesa, va indicar el palau de l’Elisi. El director general de l’AIEA, Rafael Grossi, va indicar en un comunicat que l’entitat «manté consultes amb totes les parts» perquè aquesta missió es realitzi al més aviat possible.

Putin culpa Ucraïna dels bombardejos a la zona

En la seva conversa amb Macron, Putin va atribuir a militars ucraïnesos «el bombardeig sistemàtic del territori de Zaporíjia», que «crea el risc d’una catàstrofe de gran magnitud», va indicar la presidència russa. En canvi, Ucraïna assegura des de fa mesos que les tropes russes emmagatzemen armes pesants a la instal·lació i que des d’allà bombardegen posicions ucraïneses.

Notícies relacionades

Respecte al temor d’Ucraïna que Rússia apagui la central nuclear, l’empresa estatal d’energia atòmica ucraïnesa, Energoatom, assenyala que hi ha informació que Rússia «planeja aturar les unitats d’energia i desconnectar-les de la xarxa de subministrament elèctric d’Ucraïna».

La companyia assenyala que si la central deixa de generar electricitat, els tècnics haurien d’utilitzar altres fonts d’energia per refredar els reactors nuclears. Precisament un tall elèctric va ser el que va provocar l’accident nuclear de Fukushima el 2011.