Crisi energètica

L’anunci de tancament del gasoducte Nord Stream impulsa els preus del gas a Europa

Gazprom anuncia una nova aturada tècnica per «tasques de servei tècnic i manteniment rutinari» que deixarà Alemanya tres dies sense gas

L’anunci de tancament del gasoducte Nord Stream impulsa els preus del gas a Europa

John MACDOUGALL / AFP

1
Es llegeix en minuts

El gegant rus de l’energia Gazprom va anunciar divendres que tancarà durant tres dies (del 31 d’agost al 2 de setembre) el gasoducte Nord Stream, un anunci que va fer pujar encara més el preu de l’energia a Europa. «És necessari fer el seu manteniment cada 1.000 hores» d’operació, va afirmar Gazprom en un comunicat.

«El 31 d’agost del 2022, l’única unitat de compressió de gas Trent 60 pararà durant tres dies per manteniment», amb participació de tècnics alemanys de Siemens, va dir Gazprom. Per la qual cosa «el transport de gas a través del gasoducte Nord Stream se suspendrà durant tres dies». Després d’aquest termini, es restaurarà el flux de 33 milions de metres cúbics de gas diaris, segons Gazprom.

La notícia es va afegir a la ja important pujada del preu del gas a Europa, que tem que Rússia talli el subministrament, provocant una important pujada del preu.

Conseqüència de la guerra

Notícies relacionades

El mercat de referència a Europa, el TTF neerlandès, va arribar abans del tancament als 257,40 euros (258 dòlars), un nivell que no es veia des del 7 de març, en els primers dies de la invasió russa d’Ucraïna, quan va arribar a 345 euros (346,50 dòlars).

Des que les potències occidentals van imposar sancions a Moscou, Rússia va reduir en diverses ocasions les seves entregues de gas a Europa. El 2021, Rússia representava de mitjana el 40% de les importacions de gas de la Unió Europea.