El desafiament rus

L’«eliminació» de soldats ucraïnesos a Mariúpol trencaria les negociacions amb Rússia, diu Zelenski

  • Directe: Última hora de la guerra Ucraïna-Rússia

  • Resum multimèdia: les claus i els protagonistes de la guerra d’Ucraïna

L’«eliminació» de soldats ucraïnesos a Mariúpol trencaria les negociacions amb Rússia, diu Zelenski
2
Es llegeix en minuts

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha advertit aquest dissabte que «l’eliminació» de soldats ucraïnesos a Mariúpol, ciutat assetjada per Rússia, «posaria fi a qualsevol negociació de pau» amb Moscou.

«L’eliminació dels nostres militars, dels nostres homes (a Mariúpol) posarà fi a qualsevol negociació» de pau entre Rússia i Ucraïna, ha declarat Zelenski en una entrevista amb la web Ukraïnska Pravda.

També ha advertit que les dues parts es trobarien en un «atzucac».

En qüestió de morts, «Mariúpol pot ser deu vegades Borodianka», la petita ciutat ucraïnesa pròxima a Kíiv atacada i destruïda per soldats russos, assenyala Zelenski.

«Com més (casos com el de) Borodianka es presentin, més difícil serà» negociar, assenyala.

«Per ser honest, no tenim cap confiança en les negociacions sobre Mariúpol», destaca Zelenski.

«Situació molt difícil»

Després que l’Exèrcit ucraïnès anunciés l’11 d’abril que es preparava per a «una última batalla» en aquesta ciutat del sud-est, el president d’Ucraïna va admetre una «situació molt difícil».

«Els nostres soldats estan envoltats i, malgrat tot, segueixen defensant-se», va dir.

«Això implica la mort per alguns de nosaltres i el captiveri per d’altres», va publicar a Facebook la 36a Brigada de la Marina.

L’endemà, les autoritats ucraïneses van afirmar que els combats van deixar entre 20.000 i 22.000 morts a Mariúpol, una ciutat estratègica on, en temps de pau, vivien 441.000 persones.

Quaranta dies després d’haver començat, els combats es concentren ara a la vasta zona industrial de Mariúpol, a prop del mar d’Azov.

Negociacions paralitzades

«És una crisi humanitària, no hi ha aliments, aigua ni medicaments», afegeix Zelenski, acusant Rússia de «rebutjar» la creació de corredors humanitaris.

Les negociacions estan en punt mort des de fa uns quants dies. Són «extremadament difícils», segons va dir dimarts un conseller de la presidència ucraïnesa, Mikhaïlo Podoliak.

El president rus, Vladímir Putin, per la seva banda, va acusar els negociadors ucraïnesos de «falta de coherència».

El tractat de pau que proposa Ucraïna

Aquest dissabte, Zelenski ha afirmat voler un tractat de pau amb Moscou que consisteixi en «dos documents separats».

«Un es referirà a les garanties de seguretat per a Ucraïna, l’altre (es referirà) directament a les seves relacions amb Rússia».

Notícies relacionades

En aquest primer document, la seguretat d’Ucraïna estaria garantida per alguns països «que han mostrat» el seu interès, com «el Regne Unit, els Estats Units, Itàlia i Turquia», ha assegurat en la mateixa entrevista amb els mitjans de comunicació ucraïnesos.

«A Moscou li agradaria tenir només un tractat (...), però no tots els estats volen discutir amb Rússia», ha afegit el president ucraïnès.