Tensió a l’est d’Europa

L’assetjada Mariúpol resisteix i «lluitarà fins al final»

Els soldats ucraïnesos atrinxerats a la ciutat portuària semblen haver ignorat l’ultimàtum de l’Exèrcit rus perquè entreguin les armes

  • Guerra a Ucraïna: última hora de la invasió russa, en directe

  • REPORTATGE MULTIMÈDIA | Resum de 50 dies de conflicte i 50 dies de crims

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La guerra d’Ucraïna ha entrat en la vuitena setmana amb l’amenaça de la gran ofensiva anunciada per Rússia a l’est del país, a la regió del Donbass, que sembla imminent. L’ultimàtum llançat per l’Exèrcit rus a les tropes ucraïneses atrinxerades a l’estratègica ciutat de Mariúpol perquè es rendeixin ha vençut aquest migdia i tot sembla indicar que no hi haurà rendició i seguirà la resistència, malgrat l’enorme diferència de forces. L’Estat Major de l’Exèrcit ucraïnès va informar prèviament que s’havien detectat importants moviments de tropes del Kremlin a les regions de l’est.

Els últims combatents defensors de Mariúpol encara ocupen sectors de la ciutat i «lluitaran fins al final», ha dit el primer ministre d’Ucraïna, Denís Xmihal, en una entrevista emesa diumenge per la cadena televisiva nord-americana ABC. «La ciutat no ha caigut. Les nostres forces militars, els nostres soldats encara hi són. Lluitaran fins al final», ha assegurat. L’alcaldia de l’assetjada ciutat calcula que des de l’inici de la invasió russa hi han mort 21.000 persones, mentre que 100.000 ciutadans segueixen atrapats sense poder sortir.

Els soldats ucraïnesos assetjats a Mariúpol semblen haver ignorat l’ultimàtum de Rússia d’entregar les armes, amb la garantia que es respectarà la seva vida, i evacuar aquest port estratègic al sud-est d’Ucraïna. Si les tropes russes aconsegueixen el control d’aquesta ciutat portuària s’assegurarien tenir el control de la costa del mar d’Azov i un corredor directe cap a la península de Crimea, annexionada a Rússia el 2014.

Lliures de l’ocupació

El primer ministre ucraïnès també ha rebutjat les afirmacions recents del president rus, Vladímir Putin, que les tropes de Moscou estaven guanyant la guerra. «Cap gran ciutat ha caigut. Només Kherson està sota el control de les forces russes, però totes les altres ciutats estan sota el control d’Ucraïna», ha insistit Xmihal, especificant que més de 900 municipis, inclosa la capital Kíiv, seguien lliures de l’ocupació russa. «Actualment, estem lluitant a la regió del Donbass i no tenim la intenció de rendir-nos», ha insistit.

En una entrevista emesa també aquest diumenge per una altra cadena de televisió nord-americana, la CNN, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha descartat la idea de deixar que Moscou s’apoderi de la regió del Donbass i part de l’est del país per aturar el bany de sang. «Ucraïna i la seva gent ho tenen clar. No tenim dret als territoris de ningú altre, però no renunciarem als nostres», ha afirmat. Zelenski va advertir aquest dissabte que «l’eliminació» de soldats a Mariúpol «posaria fi a qualsevol negociació de pau» amb Moscou. En aquest sentit, va admetre que si s’arriba a aquest punt, Rússia i Ucraïna es trobarien en un «atzucac».

Almenys cinc persones han mort en les últimes hores en una sèrie d’atacs al centre de Khàrkiv, la segona ciutat del país, situada al nord-est del país. Tretze persones més han resultat ferides en els atacs. Khàrkiv està patint atacs aeris des de fa dies, uns dels quals, dissabte, va impactar al local que utilitzava l’oenagé World Central Kitchen (WCT), fundada pel xef espanyol José Andrés, per a la seva acció de «cuina solidària».

Corredors humanitaris

Notícies relacionades

Quatre membres del seu equip van resultar ferits, va informar a través de les xarxes socials el director de l’oenagé, Nate Mook. L’equip es va traslladar aquest diumenge a un altre local de la ciutat per continuar amb la tasca de repartir menjar als civils afectats. La WCT està activa a diferents punts d’Ucraïna des de pràcticament l’inici de la invasió russa. El seu fundador, José Andrés, va iniciar la seva tasca sobre el terreny en ciutats poloneses on van arribar els primers refugiats, per passar després a altres punts d’Ucraïna.

Aquest diumenge no s’han obert corredors humanitaris per a l’evacuació de civils des de cap de les regions ucraïneses sota setge, després que Kíiv afirmés que la part russa no ha ofert garanties de seguretat per portar a terme aquestes operacions. Uns 4,7 milions de persones han fugit d’Ucraïna des del 24 de febrer, segons l’ONU, que afegeix que 40.200 refugiats més van deixar el país en les últimes 24 hores.