Tensió bèl·lica a l’Est

Rússia comença demà les maniobres militars a Bielorússia en plena crisi amb Ucraïna

L’operatiu conjunt entre Moscou i Minsk desperta la inquietud de Kíev i l’OTAN

Rússia comença demà les maniobres militars a Bielorússia en plena crisi amb Ucraïna

Agencia

2
Es llegeix en minuts

El cap d’Estat Major de Rússia, Valeri Gueràssimov, ha arribat dimecres a Bielorússia per presidir les maniobres militars «Determinació aliada-2022», que arrenquen dijous i han despertat inquietud a la veïna Ucraïna i a l’OTAN, que acusen Moscou de preparar una invasió.

Segons va informar el Ministeri de Defensa rus, els exercicis són «la fase final» en la comprovació de l’estat operatiu de les tropes de reacció ràpida, que va començar al gener i va ser ordenada pels presidents rus, Vladímir Putin, i bielorús, Alexandr Lukaixenko.

Durant les maniobres s’escenificaran operacions de defensa de la Unió Estatal Rússia-Bielorússia contra una agressió exterior i també accions de lluita antiterrorista. La nota castrense ha anunciat avui també el desplegament dels sistemes de defensa antiaèria de llarg abast S-400 en un polígon militar a la regió de Brest, limítrof amb Ucraïna i Polònia. Aquestes bateries, que necessiten menys de cinc minuts per entrar en funcionament, tenen un abast de fins a 400 quilòmetres.

Preparatius

En altres polígons bielorussos han transcorregut avui els preparatius per als exercicis amb participació de l’aviació, peces d’artilleria, drons i tancs. Rússia ha reconegut la participació d’un esquadró de caces Su-25CM, que tenen la seva base habitual a l’Extrem Orient, i una dotzena d’avions d’assalt de quarta generació Su-35.

La Casa Blanca va denunciar que Rússia ha desplegat ja 5.000 soldats russos a la frontera entre Ucraïna i Bielorússia, i que planeja incrementar aquesta xifra fins als 30.000 homes.

Per la seva banda, el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, va advertir que Rússia porta a terme el seu desplegament militar «més gran» a Bielorússia des de la Guerra Freda.

L’esmentat desplegament inclouria els temuts míssils tàctics Iskander, capaços de superar l’escut antimíssils nord-americà, tot i que el Ministeri de Defensa no n’ha informat.

Maniobres transparents

Moscou i Minsk han defensat la «transparència» de les maniobres conjuntes, que no depassarien els límits contemplats pels acords internacionals, mentre acusen l’OTAN de més que duplicar els seus exercicis l’últim any i ampliar la seva presència militar a prop de les fronteres dels dos països.

El Kremlin ha defensat avui les maniobres amb Bielorússia a causa de «les amenaces sense precedents» a què estan sotmesos els dos països, però va descartar que el líder rus, Vladímir Putin, es desplaci al país veí per presidir-les.

Notícies relacionades

«Aquestes no són les primeres maniobres conjuntes que se celebren a Bielorússia. Se celebren periòdicament. Sí, la magnitud pot ser més gran que abans, però també la situació és molt més tensa», va precisar el portaveu de la presidència russa, Dmitri Peskov.

Mentre el portaveu del Kremlin va assegurar que les tropes russes tornaran a les seves bases al terme de les maniobres el 20 de febrer, Minsk va titllar de «ridícules» les sospites d’una possible agressió a Ucraïna des de territori bielorús.