Tensió a l’est d’Europa

Noves dades dels EUA alerten sobre una possible invasió exprés d’Ucraïna

  • Segons informes del Pentàgon i els serveis d’intel·ligència, Rússia podria prendre Kíev en només dos dies i causar 50.000 víctimes

  • Per què Ucraïna és un focus de conflicte (i com ens afecta)

Noves dades dels EUA alerten sobre una possible invasió exprés d’Ucraïna

REUTERS / MAXAR TECHNOLOGIES

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Noves dades del Pentàgon i dels serveis d’intel·ligència dels Estats Units difosos en les últimes hores han tornat a fer saltar les alarmes sobre una possible invasió russa d’Ucraïna. Es tractaria, segons aquests informes, d’una invasió exprés. En només dos dies, les tropes enviades per Moscou podrien prendre la capital ucraïnesa, Kíev, i provocarien 50.000 víctimes, entre morts i ferits, i prop de cinc milions de refugiats que escaparien del conflicte armat a altres països, majoritàriament Polònia.

L’escenari que dibuixa aquesta última anàlisi, difosa per ‘The Washington Post’ aquest diumenge, va ser explicat en reunions celebrades la setmana passada entre legisladors nord-americans i alts caps militars i d’intel·ligència de Washington.

Els càlculs d’un atac eventual de Moscou coincideixen amb l’augment de tropes a la frontera amb Ucraïna i a la veïna Bielorússia, on l’Exèrcit rus està fent unes maniobres militars.

Segons els càlculs dels serveis d’intel·ligència, fins divendres s’haurien comptabilitzat 83 batallons russos, amb aproximadament 750 soldats cada un, preparats per a un possible assalt. Fa dues setmanes hi havien 60 batallons. A més, a aquests més de 62.000 soldats llestos per atacar s’haurien de sumar desenes de milers de personal addicional per brindar recolzament logístic, aeri i sanitari.

Washington i Kíev han xifrat en uns 100.000 els soldats russos desplaçats al llarg de la frontera del país amb Ucraïna. Una altra font citada pel ‘Post’ ja ha elevat aquest número a 130.000.

Imatges per satèl·lit

Coincidint amb aquests informes, aquest diumenge l’agència Reuters va difondre imatges satel·litàries d’una empresa privada que mostraven detalls de les maniobres militars a la frontera de Bielorússia amb Ucraïna. Segons aquests dos països, els exercicis conjunts tindran lloc del 10 al 20 de febrer amb l’objectiu d’entrenar per repel·lir un atac a les fronteres del sud de la seva aliança.

Les imatges de Maxar Technologies, amb seu als EUA, van mostrar que unitats militars armades amb míssils, llançacoets múltiples i avions d’atac s’havien desplegat a Bielorússia en tres llocs a prop de la frontera amb Ucraïna.

Reuters no va poder verificar de forma independent les imatges i ni Rússia ni Bielorússia van respondre a les trucades de l’agència.

Maxar Technologies va dir que havia recopilat imatges d’equips militars a prop de Ielsk, Retxitsa i Lúninets el 4 de febrer. Totes les ubicacions es troben a uns 50 quilòmetres de la frontera amb Ucraïna.

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha qualificat les maniobres russes a Bielorússia com el desplegament rus més important a la zona des de la guerra freda i va afegir que els míssils Iskander amb capacitat nuclear en formaven part.

«En qualsevol moment»

En la mateixa línia, l’assessor principal de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan, va insistir en una entrevista a la cadena Fox en la imminència d’un atac militar contra Ucraïna, tot i que va considerar que la diplomàcia continua sent una opció. «En qualsevol moment, Rússia podria prendre accions militars contra Ucraïna, o potser en un parell de setmanes, o Rússia podria optar per escollir la via diplomàtica», va afirmar.

Sullivan va considerar que Moscou té diferents alternatives, entre les quals va citar l’annexió de la regió del Donbass, a l’est d’Ucraïna; una invasió total que inclogui arribar a la capital o atacs informàtics.

Ucraïna relativitza el risc d’invasió

Notícies relacionades

Després de conèixer aquestes informacions, Ucraïna va instar a desconfiar de les «previsions apocalíptiques», al considerar que les possibilitats d’una «solució diplomàtica» amb Rússia són «molt superiors» a les d’una «escalada militar».

Rússia nega qualsevol deriva bel·licista i afirma que només vol garantir la seva seguretat.