Tensió Rússia-Ucraïna

Els EUA aproven enviar tropes a Europa de l’Est

Biden anuncia que 2.000 soldats viatjaran des dels EUA a Polònia i Alemanya

1.000 efectius més es desplaçaran d’Alemanya, on són actualment, a Romania

Els EUA aproven enviar tropes a Europa de l’Est
1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha aprovat l’enviament de forces addicionals a Europa de l’Est, segons van dir dos funcionaris nord-americans a Reuters dimecres, mentre Washington reforça els seus aliats contra el que descriu com una amenaça russa d’envair Ucraïna.

Un dels funcionaris va dir que al voltant de 2.000 soldats nord-americans es desplegarien des dels Estats Units a Polònia i Alemanya, mentre que al voltant de 1.000 efectius ara basats a Alemanya es dirigirien a Romania.

En senyal que, almenys públicament, Rússia no està disposada a donar senyals de compromís, el Kremlin es va burlar del primer ministre britànic, Boris Johnson, qualificant-lo de «totalment confós» i va ridiculitzar els polítics britànics per la seva «estupidesa i ignorància».

Moscou, que ha concentrat més de 100.000 soldats a prop de les fronteres d’Ucraïna, nega qualsevol pla d’envair el seu veí, però diu que podria prendre mesures militars no especificades si no es compleixen les exigències, inclosa la promesa de l’OTAN de no admetre mai Kíev.

Retòrica russa contra Johnson

El Kremlin va dirigir el seu foc retòric contra Johnson, que dilluns va cancel·lar una trucada amb Putin per respondre a preguntes al Parlament sobre les festes durant el confinament al despatx de Downing Street. Johnson va visitar Kíev dimarts, on va acusar Rússia d’apuntar amb una pistola al cap d’Ucraïna.

Notícies relacionades

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va dir que Rússia no havia anunciat cap trucada amb Johnson, però va afegir: «Té sentit parlar amb qualsevol. Rússia i el president Putin estan oberts a comunicar-se amb tot el món. Fins i tot amb algú que està totalment confós, està disposat a donar explicacions exhaustives».

El Ministeri d’Afers Estrangers de Rússia va anar més enllà i es va burlar de la ministra d’Afers Exteriors, Liz Truss, per dir que la Gran Bretanya estava enviant subministraments als seus «aliats bàltics a través del Mar Negre», dues masses d’aigua que són en costats oposats d’Europa.