Tensió a l’est d’Europa

Biden creu que Rússia envairà Ucraïna al febrer

  • ¿Ocupació limitada o invasió total?, les possibilitats de Rússia

  • Rússia i Ucraïna, el desequilibri militar

SERGEY PIVOVAROV/REUTERS

2
Es llegeix en minuts

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha advertit que hi ha una «clara possibilitat» que Rússia llanci una invasió a Ucraïna durant el mes de febrer, segons ha indicat la portaveu del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Emily Horne. «El president Biden ha dit que hi ha una clara possibilitat que els russos envaeixin Ucraïna al febrer», ha assenyalat a través del seu compte a la xarxa social Twitter, abans d’afegir que el mandatari «ha dit això de manera pública i fa mesos que advertim sobre això».

Horne ha reaccionat en el seu tuit a unes informacions d’un periodista de la cadena CNN en què citava fonts oficials ucraïneses i apuntava que la invasió era «virtualment segura una vegada el terreny es congeli». «Això no és cert», ha manifestat Horne.

El mandatari nord-americà va mantenir dijous una conversa amb el seu homòleg ucraïnès, Volodimir Zelenski, en la qual va mostrar la disposició de Washington a respondre «amb decisió» en cas que es produeixi un atac per part de Rússia.

La influència xinesa

D’altra banda, la secretària d’Estat adjunta per a Assumptes Polítics, Victoria Nuland, ha demanat a la Xina que «utilitzi la seva influència amb Moscou per demanar diplomàcia, ja que si hi ha un conflicte a Ucraïna tampoc serà bo per a la Xina». «Hi haurà un impacte significatiu sobre l’economia global. Hi haurà un impacte significatiu en l’esfera de l’energia i serà més dur per a tots nosaltres tornar al que hauríem d’estar fent, que és reconstruir millor», ha manifestat.

Notícies relacionades

Les paraules de Nuland han arribat després d’una conversa entre el secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, i el ministre d’Exteriors xinès, Wang Yi, en què aquest últim va demanar que les «preocupacions legítimes» de Rússia siguin «preses seriosament i resoltes».

«La seguretat d’un país no pot ser a expenses de la seguretat d’altres països, i la seguretat regional no pot ser garantida per l’enfortiment i fins i tot l’expansió dels blocs militars», va dir Wang, segons un comunicat del Ministeri d’Exteriors xinès.