Fiscalitat

L’OCDE suggereix a Espanya que apugi l’IVA i els impostos ambientals

L’organisme reclama un ajust fiscal més gran per compensar la despesa en pensions

L’OCDE suggereix a Espanya que apugi l’IVA i els impostos ambientals

Rosa María Sánchez

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

L’OCDE eleva una dècima, fins a l’1,8%, la seva previsió de creixement de l’economia espanyola per al 2024 i l’assenyala com la que tornarà a tenir aquest any més impuls entre els principals socis de la UE, als quals situa a prop de l’estancament. No obstant, en el seu informe sobre perspectives globals publicat ahir, l’organització de països desenvolupats OCDE adverteix que l’economia espanyola necessitarà en els pròxims anys un ajust fiscal "més fort i sostingut" en el temps per compensar el fort creixement de la despesa en pensions.

L’OCDE considera que la definitiva desaparició de les mesures antiinflació encara en vigor (sobretot, les rebaixes fiscals per compensar l’impacte dels preus de l’energia i els aliments) ajudarà a encarrilar els comptes a curt termini. A mitjà termini, advoca per augmentar l’IVA (reduint els béns i serveis subjectes al tipus reduït) i els impostos mediambientals, així com per "millorar l’eficiència de la despesa pública". "La relació deute públic/PIB és alta i la despesa està fortament inclinada cap a les pensions, en detriment dels elements que milloren el creixement, i la despesa relacionada amb l’envelliment augmentarà", adverteix l’organisme que dirigeix Mathias Cormann.

El 2023 el deute públic espanyol es va situar en el 107,7% del PIB i l’organisme internacional anticipa que el 2025 encara serà del 106,7% del PIB. "Es necessitarà una consolidació fiscal més forta i sostinguda en el mitjà termini per mantenir el deute en una trajectòria descendent, complir amb les regles fiscals proposades per la UE i crear espai per a futures prioritats de despesa", apunta l’OCDE, afegint-se així als organismes que ja anticipen que Espanya haurà d’emprendre un ajust anual en l’entorn del 0,5% del PIB per complir la nova disciplina europea (FMI, Airef i Banc d’Espanya, entre altres entitats econòmiques).

El doble que la mitjana de l’euro

Notícies relacionades

La previsió de l’OCDE de creixement de l’economia espanyola per al 2024, de l’1,8%, se situa lleugerament per sota de la projectada pel Govern (2%) i, en tot cas, implica una desacceleració notable respecte a la taxa aconseguida el 2023 (2,5%). D’una manera o altra, les noves previsions globals publicades ahir per l’organització de països desenvolupats OCDE mostren que l’economia espanyola tornarà a créixer el 2024 més del doble que la zona euro (0,7%), molt per sobre del que es projecta per a Alemanya (0,2%), Itàlia (0,7%) o França (0,7%) i una mica més del que es preveu per a Portugal (1,6%).

Per al 2025, l’OCDE manté en el 2% la seva previsió de creixement per a Espanya, tot i que adverteix sobre el seu feble potencial.