Puig, del pintallavis al parquet en 110 anys

El fundador va començar l’ascens amb el llapis de llavis Milady en la dècada de 1920

Entre els inversors qualificats figura Criteria, el braç inversor de La Caixa 

La multinacional catalana Puig s’estrena avui a la borsa, en la que serà l’operació més gran en el mercat espanyol des de la d’Aena el febrer del 2015. El grup de cosmètica i moda surt amb una valoració de 13.900 milions. És l’últim episodi d’una història familiar que ja va per la tercera generació.

Puig, del pintallavis  al parquet en 110 anys

Agustí Sala

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Puig s’estrena avui a la Borsa de Barcelona. És un salt sense precedents en la història d’aquesta companyia familiar amb 110 anys d’història i que anima un mercat desèrtic de grans operacions amb la que serà la més gran des de la d’Aena el febrer del 2015. El grup surt amb una valoració de 13.900 milions, a raó de 24,50 euros per acció.

La família propietària.

Fundada el 1914 per Antonio Puig Castelló, que va començar l’ascens amb el pintallavis Milady en la dècada dels anys 20 del segle passat i l’Agua Lavanda als anys 40, la firma està actualment en mans de la tercera generació, que està formada per 14 cosins, que controlen gairebé el 100% del capital a través de diferents societats que, al seu torn participen en el hòlding Exea Empresarial i Puig Gest. La generació actual està formada pels fills de quatre descendents del fundador, tots ells ja morts. Les quatre branques de la família són els Puig Guasch, els Puig Rocha i els altres dos que coincideixen en els dos cognoms, els Puig Alsina.

La seu i els centres productius.

La firma va tancar la seva històrica fàbrica al Besòs (Barcelona) per concentrar-se en les plantes de Vacarisses (Barcelona) i Alcalá de Henares (Madrid), que tenen marge per continuar creixent. A França, per a la marca Uriage, té centres productius a Chartres; un altre a Grècia, per a Api Vita; i un altre de Kama Ayurveda a l’Índia. La seva seu social es troba al terme municipal de l’Hospitalet de Llobregat, on compta amb un gratacel i una altra torre que va inaugurar recentment. Opera en més de 150 països i té oficines en 32 d’aquests.

El repartiment del capital.

La família Puig conservarà el 71,7% del capital i el 92,5% dels drets de vot. El preu de sortida s’ha situat en la forquilla més alta prevista, 24,50 euros, fet que suposa valorar la companyia en 13.900 milions. El pes dels drets polítics es deu al fet que les accions tipus A, en mans de la propietat, que tenen cinc drets de vot cada una davant un de cada una de les de la classe B, que són les que s’han emès noves per a inversors qualificats i d’altres procedents de la propietat. Entre els inversors qualificats hi ha el braç inversor de La Caixa, Criteria, que s’ha fet en el període de subscripció previ a la sortida a la borsa, amb el 3,05% del capital per 425 milions.

Els efectes de la sortida a la borsa.

Amb els 51 milions d’accions noves de classe B que s’han emès i s’han col·locat entre inversors qualificats, la companyia ingressa 1.250 milions i, a més, la família propietària s’embutxaca 1.360 milions més per la venda de títols, uns 5,5 milions més d’accions transformats en accions B. En total són uns 3.000 milions incloent-hi els fins a 390 milions en títols (15,9 milions d’accions) a què té dret Goldman Sachs com a agent estabilitzador de l’operació.

Notícies relacionades

L’equip directiu.

A més del president executiu, Marc Puig Guasch, i del seu cosí i vicepresident, Manuel Puig Rocha, també formen part del consell Josep Oliu, president del Sabadell i en representació del hòlding de la família propietària; Jordi Constans, expresident de Louis Vuitton (independent); Yiannnis Petrides, antic vicepresident de Campofrío (extern); Daniel Lalonde, conseller delegat de Design Holding, líder mundial en disseny de luxe (independent); Rafael Cerezo, exdirectiu de The Boston Consulting Group (extern); Patrick Chalhoub, president de Chalhoub Group Limited (extern); Ángeles García-Poveda; Christine A. Mei; Nicola Mirzayantz; Tina Müller, i María Dolores Dancausa (independents).