Informe de les Nacions Unides

Augmenten les migracions internacionals malgrat la Covid

L’Organització Internacional per a les Migracions comptabilitza 281 milions de desplaçats externs el 2020 davant els 272 del 2019

Augmenten les migracions internacionals malgrat la Covid

RICARDO MIR DE FRANCIA

1
Es llegeix en minuts

La migració internacional ha crescut l’últim any malgrat el dramàtic impacte de la pandèmia de Covid, que va portar alguns països a imposar restriccions en els passos fronterers. És una de les principals conclusions de l’informe de l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM), de l’ONU, que reflecteix que el nombre de migrants internacionals va créixer a 281 milions el 2020 o un 3,6% de la població mundial. La xifra suposa un augment respecte al 2019, on es van comptabilitzar 272 milions de migrants, el 3,5% de la població mundial. Però l’OIM ha assenyalat que, sense la pandèmia hi hauria hagut dos milions de migrants internacionals més l’any passat, ja que el virus va imposar barreres al trànsit fronterer.

La xifra és gairebé 200 milions més que el 1970, quan només es van comptabilitzar 84 milions de migrants internacionals, equivalent al 2,3% de la població mundial. Segons l’informe, la Covid va ser «el gran pertorbador» de la migració i la mobilitat al món.

Només el primer any de la pandèmia es van imposar unes 108.000 restriccions de viatge, mentre el nombre de passatgers aeris va caure un 60% fins a arribar als 1.800 milions al món, davant els 4.500 milions el 2019. La Covid «sens dubte va canviar el món i ha tocat cada aspecte de la migració», ha assegurat l’autora de l’estudi, Marie McAuliffe.

Desplaçaments interns

Les dades de l’ONU indiquen que el desplaçament intern als països a causa de desastres, conflictes i violència va créixer fortament l’any passat.

Uns 40,5 milions de persones vivien com desplaçades internes a finals del 2020, per sobre de 31,5 milions un any abans.

Notícies relacionades

«Estem presenciant una paradoxa mai abans vista en la història humana», assenyala en un comunicat el cap de l’OIM, Antonio Vitorino.

«Mentre milers de milions de persones han tingut els seus trasllats restringits per la Covid, desenes de milions més van ser desplaçades dins dels seus propis països», va assenyalar.