Tensió per les obres d’art

Amsterdam haurà de tornar els Tresors de Crimea a Ucraïna

  • Un tribunal estableix la devolució de la col·lecció d’objectes històrics d’or que Crimea va prestar als Països Baixos abans de ser annexionada per Rússia

Amsterdam haurà de tornar els Tresors de Crimea a Ucraïna

AFP

1
Es llegeix en minuts
EFE

Un tribunal d’Amsterdam va sentenciar aquest dimarts que Ucraïna ha de ser la receptora de la col·lecció d’objectes d’or històrics prestats als Països Baixos per uns museus de Crimea el febrer del 2014, abans que aquesta regió fos annexionada per Rússia.

Els Tresors de Crimea, que es van exhibir al museu arqueològic Allard Pierson d’Amsterdam, van ser deixats per quatre museus de Crimea, però a l’haver annexionat aquesta regió Rússia quan les peces eren encara als Països Baixos, la pinacoteca neerlandesa no sabia a qui havia de tornar els objectes i els va conservar a l’espera de claredat.

El Tribunal d’Amsterdam ha ratificat avui una sentència anterior del 2016, que ja va dictaminar que la col·lecció s’hauria de tornar a Ucraïna, però els museus de Crimea hi van apel·lar en contra davant el Tribunal del Districte d’Amsterdam.

Crimea no és un Estat sobirà

El tribunal va opinar llavors que els Tresors de Crimea, que el 2014 estaven repartits entre quatre pinacoteques diferents, conegudes com «els museus de Crimea», pertanyen a Ucraïna perquè «la República Autònoma de Crimea no és un Estat sobirà». A més, va remarcar que en el moment en què el tresor va ser deixat al museu holandès «els objectes eren part de l’Estat ucraïnès» i es consideren «herència» de Kíev.

Crimea va denunciar Kíev per «intent de robatori» de la col·lecció i va insistir que s’havia de tornar als seus museus; mentrestant, Ucraïna va acudir a la Interpol per exigir la recerca internacional de la col·lecció.

Notícies relacionades

El tresor, que consta de més de 2.000 peces valorades en més d’un milió d’euros, va ser exposat a Amsterdam entre els mesos de febrer i agost del 2014 com a part de l’exposició ‘Crimea: or i secrets del mar Negre’.

A més, després de la sentència de fa gairebé sis anys, el Govern rus va advertir que ja no permetria préstecs de peces de col·leccions russes als museus neerlandesos si els Museus de Crimea perdien l’apel·lació contra aquesta sentència. Si Rússia compleix ara la seva amenaça, es podria crear un problema important per a l’Hermitage d’Amsterdam, que exhibeix peces de la col·lecció del museu homònim de Sant Petersburg. La sentència d’avui encara pot ser recorreguda davant el Tribunal Suprem dels Països Baixos.