Espanya és el quart país de la UE amb un risc més alt de pobresa o exclusió

  • Un de cada cinc europeus es troba en una situació de precarietat extrema, segons dades de l’Eurostat

Espanya és el quart país de la UE amb un risc més alt de pobresa o exclusió
2
Es llegeix en minuts
EFE

A la Unió Europea (UE) hi havia 96,5 milions de persones en risc de pobresa o exclusió social el 2020, cosa que representa el 21,9% de la població, segons les dades publicades per l’Eurostat. Espanya es va situar com a quart país amb més risc dels 24 que van aportar dades a l’oficina estadística comunitària, amb un 27% de la seva població a punt de la pobresa o l’exclusió, de les quals un 28,1% eren dones i un 25,9% homes.

L’Eurostat va detallar que hi havia 75,3 milions de persones en risc de pobresa a la UE, uns 27,6 milions patien privació material i social greu, i 27,1 milions vivien en una llar amb nivells baixos de feina. Entre els 96,5 milions de residents europeus en risc, uns 5,9 milions (l’1,3% de la població total) vivien en llars que experimentaven simultàniament els dos riscos de pobresa i exclusió.

Sectors més vulnerables

Els resultats van confirmar que aquests riscos s’accentuen entre les dones, joves adults, persones amb un nivell educatiu baix i aturats. A això s’hi haurien d’afegir els pares solters amb fills dependents: dues cinquenes parts de les llars amb aquest perfil corrien risc de caure en la pobresa o l’exclusió social el 2020, mentre que el risc també era relativament alt entre les llars d’adults solters sense fills dependents i les llars compostes per dos adults amb més de dos fills.

La situació laboral és una de les principals característiques socioeconòmiques que influeixen en el risc de pobresa o exclusió social, va assenyalar l’Eurostat. En aquest sentit, mentre que aquests riscos eren de l’11,8% per als treballadors per compte d’altri i del 19,2% per als jubilats, es van incrementar fins a més de dos terços (66,2%) entre els aturats.

Notícies relacionades

Les dades van mostrar al seu torn que dins dels estats membres també hi ha variacions en funció de l’àmbit geogràfic. Als països bàltics, a l’est i el sud de la UE, el risc de pobresa i exclusió és més alt a les zones rurals que a les zones urbanes, mentre que a molts països de l’oest del continent la pobresa o l’exclusió social era més comuna a les ciutats.

En quatre estats membres, més d’una quarta part de la població estava en risc de pobresa o exclusió social, una llista que conformen Romania (35,8%) seguida de Bulgària (33,6%), Grècia (27,5%) i Espanya (27%). Al contrari, els percentatges més baixos es van registrar a la República Txeca (11,5%), Eslovàquia (13,8%), Eslovènia (14,3%), els Països Baixos (15,8%) i Finlàndia (15,9%).