Conferència del Partit Conservador

Johnson adverteix els britànics d’un Nadal problemàtic

  • El primer ministre britànic acusa les empreses d’haver utilitzat mà d’obra estrangera per mantenir baixos salaris i no invertir en formació

  • El Govern ignora i declina qualsevol responsabilitat dels problemes de subministrament de carburant que viu el país

Johnson adverteix els britànics d’un Nadal problemàtic

NEIL HALL

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Boris Johnson adverteix els britànics que hi haurà dificultats en el període de transició al que va denominar una economia d’«alta velocitat i elevada preparació». El seu Govern, va dir en el discurs de clausura de la Conferència del Partit Conservador, «té el coratge» per afrontar els problemes econòmics i socials que administracions prèvies, conservadores i laboristes, no han tingut el valor d’abordar.

Amb ell, el Regne Unit «s’ha embarcat en un canvi necessari des de feia temps en la direcció en l’economia», cosa que suposa «no tornar a utilitzar el mateix mètode d’immigració incontrolada, mantenint salaris baixos. No és utilitzar la immigració com una excusa per no invertir en gent, en formació, i en equipament i maquinària». Johnson culpa les empreses dels problemes immediats que està vivint el país, com lescues a les gasolineres i l’escassetat de provisions, que auguren un Nadal problemàtic.

Anivellar les diferències

Els empresaris demanen visats d’almenys cinc anys per als treballadors estrangers, però el primer ministre va insistir en la reducció de mà d’obra d’immigrants, per reemplaçar-la amb millors condicions i salaris més alts, de manera que siguin britànics els que ocupin els llocs de treball.  Va parlar del seu pla per elevar cap a dalt el nivell de vida (levelling up) de les classes més desfavorides amb inversions en certes regions del país.

«No hi ha raó perquè algú hagi d’estar condemnat geogràficament a ser més pobres que d’altres», va afirmar, disposat a retenir el vot en les pròximes eleccions dels antics militants laboristes que el van recolzar el 2019.

L’aparent desig de millorar la vida dels més vulnerables coincideix amb l’eliminació des de dimecres de l’ajuda de 20 lliures setmanals (Universal Credit) que 6 milions de britànics en extrema necessitat han estat rebent durant la pandèmia. El Govern recorda que la mesura sempre va ser provisional, però el Partit Laborista i les oenagés adverteixen que per als afectats aquesta retallada suposa la supressió d’un 3% dels seus minvats ingressos i els aboca a la pobresa, en un moment en què puja la inflació, amb un augment del preu del menjar i de la llum.

D’esquena a la realitat

La intervenció de Johnson va posar punt final a quatre dies que han mostrat fins a quin punt l’actual Govern viu d’esquena a la realitat. Una cosa han sigut els discursos i declaracions en la bombolla de Manchester i una altra molt diferent, el que està passant al carrer. Els ministres han eludit els problemes immediats que crispen el país.

En els seus discursos han ignorat les cues a les estacions de servei, la pujada del preu del gas i l’electricitat, o l’augment dels impostos. Ni tan sols el responsable d’Assumptes Rurals, George Eustice, va esmentar la situació creada per la falta d’escorxadors que està obligant a la incineració de porcs. Rere la cuirassa de la defensa ideològica del Brexit, la ministra d’Interior, Priti Patel, es va alegrar que s’hagi posat fi a la llibertat de moviment i va carregar contra els advocats que defensen els demandants d’asil.

Notícies relacionades

En la mateixa línia, el responsable de Justícia, Dominic Raab, que acaba de ser destituït de la cartera d’Exteriors, va prometre posar fi a la llei de drets humans, que «molt sovint», va afirmar, serveix per encobrir perillosos criminals. El responsable per al Brexit, David Frost, es va congratular que el país ha deixat enrere «el llarg malson de pertànyer a la Unió Europea» i va amenaçar de nou de suspendre el Protocol per a Irlanda del Nord.

Les penalitats que pateixen els ciutadans es deuen, segons el missatge de l’Executiu, a un «període de reajustament» indeterminat, però el futur del Regne Unit és brillant.  «Malgrat els reptes, a llarg termini, l’agilitat, flexibilitat i llibertat que ens ha proporcionat el Brexit tindran molt més valor en l’economia del segle XXI que la proximitat al mercat [de la Unió Europea], ha declarat el responsable de Finances, Risi Sunak. En algun moment, el Govern de Johnson haurà de baixar del núvol.