Caos a l’Afganistan

Un equip del MOE d’Alacant es desplega a l’aeroport de Kabul

  • Els ‘boines verdes’ d’Operacions Especials recolzen les tasques d’evacuació dels afganesos que han col·laborat amb Espanya i de les seves famílies

Tres miembros del Mando de Operaciones Especiales durante un ejercicio realizado en el cuartel de Rabasa

Tres miembros del Mando de Operaciones Especiales durante un ejercicio realizado en el cuartel de Rabasa / Zeta_intramedia

2
Es llegeix en minuts

Un equip del Comandament d’Operacions Especials (MOE) amb seu a la caserna de Rabasa (Alacant) s’ha desplegat a l’Afganistan per a tasques de seguretat i col·laborar en l’evacuació de ciutadans afganesos i les seves famílies que han col·laborat amb Espanya durant la prolongada missió internacional que ha conclòs aquest any, després de gairebé dues dècades.

Els ‘boines verdes’ ja són a l’aeroport de Kabul, però tant des del Ministeri de Defensa com des del Comandament d’Operacions Especials no s’ha concretat ni el nombre de militars de Rabasa desplegats ni la tasca concreta que estan realitzant. La ministra de Defensa, Margarita Robles, va apel·lar a la prudència i la discreció en les circumstàncies actuals ja que «s’hi juguen la vida». «L’Exèrcit ha enviat el que considera necessari», es va limitar a dir ahir, segons declaracions recollides per Europa Press.

Sacrifici

Robles va ressaltar «el sacrifici, l’abnegació i l’eficàcia dels homes i dones de les Forces Armades que fa més d’una setmana que fan vols d’evacuació entre Dubai i Kabul, sense descansar, més que amb els torns necessaris», segons un comunicat del Ministeri de Defensa.

La presència del MOE a l’Afganistan va ser confirmada també pel cap d’Estat Major de la Defensa (JEMAD), almirall general Teodoro Esteban López Calderón, durant una visita al campament de cooperants afganesos habilitat a la base aèria de Torrejón. «Tenim un equip d’operacions especials a Kabul per poder sortir en qualsevol moment de l’aeroport, però de moment aquesta possibilitat no l’està fent ningú perquè és físicament impossible per ara. Es calcula que aproximadament unes vint mil persones a l’aeroport que volen sortir del país».

Una de les accions que poden encomanar als militars del MOE és precisament sortir de l’aeroport per recolzar l’evacuació de personal afganès que està previst traslladar Espanya però no pot arribar a la zona aeroportuària.

El JEMAD va afegir que «la idea és continuar la tasca d’evacuació mentre els Estats Units siguin allà, donant la protecció de l’aeroport al costat dels altres països que encara tenien forces desplegades a l’Afganistan».

Un miler de militars

El Comandament d’Operacions Especials, amb base al quarter Alférez Rojas Navarrete, a Rabasa, disposa de gairebé un miler de militars que estan ensenyats per a tota mena de missions, incloses les d’evacuació de personal no combatent en països en conflicte, com és aquest vas.

El MOE està considerat com la unitat d’elit de l’Exèrcit espanyol i cada dia els seus membres realitzen maniobres i exercicis per estar preparats per poder oferir una resposta immediata davant qualsevol problema tant a Espanya com a qualsevol país.

Notícies relacionades

En aquests exercicis d’ensinistrament, els ‘boines verdes’ de Rabasa simulen les condicions dels països on han estat desplegats, com és el cas de l’Afganistan.

Orgull per la tasca humanitària de l’Exèrcit

El president de la Diputació, Carlos Mazón, va destacar ahir l’«immens orgull» dels espanyols amb la tasca humanitària i de repatriació que efectuen les Forces Armades en aquests dies des de l’Afganistan. Mazón, que va visitar a la seu de la Subdelegació de Defensa a Alacant l’exposició ‘Cinquens i reclutament a la província d’Alacant. 1770-2001’, es va referir a la possible intervenció ben aviat d’unitats de l’Exèrcit a l’Afganistan, com el MOE, i va apuntar que «mai valorarem prou les nostres Forces Armades, que, silenciosament, sense ocupar grans titulars moltes vegades i defugint qualsevol mena de polèmica estèril, porten a terme una tasca humanitària per tot el món».