El procés d’evacuació a l’Afganistan

El Govern adverteix que no es podrà evacuar tothom

  • Robles assenyala que «hi haurà gent que es quedarà» tot i que Espanya intentarà treure tothom que pugui

  • La situació és «pitjor cada dia» perquè «els talibans es posen cada vegada més agressius», diu la ministra

  • Els aliats estudien traslladar l’operació d’evacuació fora de l’aeroport de Kabul

El Govern adverteix que no es podrà evacuar tothom

Nicholas Guevara US Marine Corps

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Govern espanyol assegura que fa tot el possible per evacuar persones de l’Afganistan, però ha advertit que algunes d’elles no podran sortir del país per la situació «francament dramàtica» al terreny. «Traurem tothom que puguem, [però] hi haurà gent que es quedarà per qüestions que no depenen de nosaltres sinó de la mateixa situació que hi ha allà», ha dit aquest dimarts la ministra de Defensa, Margarita Robles. La situació és tan complexa, ha apuntat Robles, que les tropes internacionals, incloses les espanyoles, estudien fer una operació d’evacuació fora del perímetre de l’aeroport de Kabul per «recollir» persones que no han pogut arribar fins a aquest punt i poder així treure-les del país.

La ministra ha assenyalat que la situació a l’Afganistan «cada dia que passa és pitjor» perquè «els talibans es posen cada vegada més agressius» i hi haurà persones que no podran ser evacuades, sobretot les que ja no siguin a prop de l’aeroport, però Espanya va estar allà «fins al final».

En declaracions a la cadena SER, Robles ha reiterat que Espanya serà tot el temps possible evacuant refugiats, tot i que això dependrà del que decideixi aquest mateix dimarts el G-7 (els països més rics), que es reunirà per valorar un possible retard en la data del replegament, previst per al 31 d’agost.

«Cada dia que passa és pitjor»

«Cada dia que passa és pitjor, perquè saben que s’acaba el termini i les persones s’acumulen a l’aeroport de Kabul; hi ha allaus humanes i els talibans cada vegada també es posen més agressius; hi ha trets i una situació de violència molt molt evident», amb més controls, ha dit Robles.

Ha assegurat que les autoritats i les forces de seguretat espanyoles «miraran de treure tothom, però hi haurà gent que es quedarà... no depèn de nosaltres, sinó de la situació que hi ha allà», ja que, ha relatat, hi ha intèrprets que viuen a zones com Herat, d’on es triga tres dies amb cotxe a arribar a Kabul, i a l’arribar a l’aeroport es troben una situació «complicadíssima» i «frustrant».

Consigna: mocador vermell i groc

En aquest sentit ha detallat que s’assigna una porta al contingent espanyol, però aquesta porta de vegades canvia i la persones que s’acumulaven en una zona de l’aeroport s’han de desplaçar a una altra. Per aquest motiu es demana a les persones que han col·laborat amb Espanya que portin una bufanda o un mocador vermell i groc i cridin «Espanya» als militars, perquè els puguin identificar entre la multitud.

«Però fins al final ho intentarem, no pararem en cap moment» ha afirmat la ministra, que ha reconegut que les llistes de col·laboradors d’Espanya elaborades inicialment s’han modificat per afegir persones que han demostrat la seva relació amb el nostre país i la seva situació d’especial vulnerabilitat, prioritzant dones i nenes. Aquestes dones han sigut activistes, periodistes o han tingut un paper rellevant en la vida pública afganesa, ha precisat la ministra.

Avui 420 afganesos arriben a Espanya

La ministra ha detallat que dos avions militars espanyols han evacuat 290 persones des de Kabul fins a Dubai en les últimes hores, i està previst que ben aviat siguin traslladats 130 refugiats més en un tercer avió gràcies a un permís especial concedit a Espanya, que habitualment només pot contractar dos avions al dia. Així seran aproximadament 420 les persones que arribaran a Espanya en les pròximes hores, després de les 260 que van arribar aquest dilluns a base aèria de Torrejón.

L’opció de treballar fora del perímetre

Notícies relacionades

Respecte a l’opció d’organitzar una operació d’evacuació fora del perímetre de l’aeroport, Robles ha matisat que tot i que és una possibilitat que s’està contemplant, ho veu «molt difícil» ja que ara mateix és «impossible» actuar fora de l’aeroport perquè els talibans controlen «absolutament tot» a Kabul i a la gran majoria del país.

«Es pot intentar d’una forma coordinada, a veure si en els pròxims dies es pogués fer alguna cosa» per «recollir alguna persona fora, però ara per ara és impossible», ha explicat la ministra al ser preguntada sobre si treballaven amb tropes d’altres països en una missió d’aquest tipus.