Pluges torrencials

Almenys 67 morts per les inundacions a l’oest d’Alemanya

  • Les pluges torrencials han afectat també l’est de Bèlgica, on les autoritats han informat que han mort sis persones

  • Les tempestes, que han provocat ensorraments, talls de llum i el tancament de vies de transport, són conseqüència del canvi climàtic, adverteixen els meteoròlegs

3
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

Almenys 67 morts i uns desenes de desapareguts és el recompte preliminar de víctimes que ha deixat el temporal de pluges que castiga regions de l’oest d’Alemanya. La nit passada, i després de dies de pluges, les rieres i els rius es van convertir en rambles d’aigua que van arrossegar el que van trobar al seu pas en algunes zones dels estats federats de Renània del Nord-Westfàlia i Renània-Palatinat, els més afectats pel temporal. A la veïna Bèlgica, afectada també per les pluges torrencials, han mort sis persones.

Les alarmes d’alerta per inundació es van posar en marxa en plena nit a ciutats com Wuppertal. Els meteoròlegs apunten a la depressió ‘Bernd’, procedent de França, com a responsable d’aquestes pluges torrencials, que van deixar més de 200 litres d’aigua per metre quadrat en algunes localitats.

El nivell dels rius Rin, Ruh i Mosel·la, així com algunes preses amenacen amb desbordaments durant les pròximes hores. El temporal ha deixat milers de persones sense electricitat, cosa que impedeix les crides d’auxili d’alguns afectats. Les autoritats i serveis d’emergència adverteixen que la xifra de víctimes mortals i la dimensió dels danys són difícils de calibrar en les actuals circumstàncies. Entre els morts també hi ha bombers que participaven en les tasques de rescat.

Les xarxes socials d’Alemanya s’han omplert en les últimes hores de vídeos i fotografies que mostren com l’aigua arrossega cotxes, caravanes i tota mena de mobiliari urbà. Al districte d’Ahrweiler, a Renània-Palatinat, la policia informa que diverses cases i un pont van col·lapsar, i adverteixen del perill que més edificis s’ensorrin al llarg de les pròximes hores. Mig centenar de persones van aconseguir salvar la vida a Ahrweiler després de pujar a les teulades de casa seva, informen les autoritats.

Missatge de Merkel

«Estic commocionada per la catàstrofe», ha escrit Angela Merkel en un tuit a través del compte del seu portaveu, Steffen Seibert. La cancellera ha fet aquestes declaracions des de Washington, on és de visita oficial. «No deixarem sols els municipis afectats», ha dit Armin Laschet, primer ministre de Renània del Nord-Westfàlia, president de la CDU i candidat democristià a la cancelleria.

No han sigut les úniques reaccions polítiques a la catàstrofe: Annalena Baerbock, candidata d’Els Verds a la cancelleria, va decidir cancel·lar les seves vacances d’estiu davant la dimensió que està prenent la catàstrofe. «Les notícies sobre les inundacions són alarmants», va reaccionar Olaf Scholz, ministre federal de Finances i candidat socialdemòcrata a la cancelleria. Scholz va prometre «ajudes ràpides» als damnificats pel temporal.

A Bèlgica, per la seva banda, les pluges han provocat l’evacuació de campaments d’estiu i de diversos municipis, amb la declaració de ‘codi vermell’ a les províncies de Lieja, Luxemburg i Namur, informa Europa Press. Les autoritats han indicat que al municipi de Limburg, a Lieja, de moment han hagut de ser evacuades més de 3.000 persones i han alertat que alguns carrers continuen sent «intransitables» i «inaccessibles». A més, l’alcaldessa, Christine Defraigne, ha demanat als residents de Lieja que viuen a prop del riu Mosa que marxin de casa o es traslladin a pisos més alts, inclosa la teulada de la vivenda, segons informacions del diari ‘Het Nieuwsblad’. Així mateix, els Països Baixos han desplegat militars en una zona fronterera.

Canvi climàtic

Poca gent ja dubta a Alemanya que la dimensió d’aquest temporal està directament lligat a les conseqüències del canvi climàtic. Armin Laschet i altres figures destacades de la política alemanya com el socialcristià Horst Seehofer, ministre federal d’Interior, així ho han reconegut. «El canvi climàtic ja és a Alemanya. Aquest tipus d’esdeveniments mostren amb quina violència ens pot afectar a tots», ha advertit la ministra federal de Medi Ambient, la socialdemòcrata Svenja Schulze.

Notícies relacionades

Totes aquestes declaracions apunten al pes que inevitablement tindrà la qüestió climàtica en la campanya electoral, ja en marxa, per a les eleccions federals del setembre vinent. Pràcticament totes les forces amb representació parlamentària, a excepció de la ultradreta d’Alternativa per Alemanya, es posicionen a favor de prendre mesures contra l’escalfament global.

Els meteoròlegs coincideixen que aquest tipus de temporal extrem s’ha tornat més habitual a Alemanya durant els últims anys. I apunten que les pluges torrencials s’allarguen durant més dies que en el passat, cosa que provoca les inundacions registrades a l’oest de l’Alemanya.