Estudi sobre el pulmó del món

Preocupació climàtica: algunes zones de l’Amazones emeten més carboni del que absorbeixen

  • En els últims 40 anys, la part est de l’Amazònia ha patit un augment de desforestació, escalfament i estrès hídric

Algunas zonas del Amazonas emiten más carbono del que absorben

Algunas zonas del Amazonas emiten más carbono del que absorben / JOSÉ JÁCOME (EFE)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Amazones és considerat el pulmó del món per la seva gran extensió i perquè absorbeix milers de tones de diòxid de carboni presents a la terra, amb la qual cosa ajuda a frenar el canvi climàtic. No obstant, un estudi publicat aquest dimecres per la revista ‘Nature’, assegura que el sud-est del bosc tropical més gran del món ha començat a emetre més CO2. Factors com la desforestació, provocada per l’empremta humana i el canvi climàtic, influeixen en la capacitat de l’Amazones per actuar com a embornal de CO2, alterant també l’equilibri dels gasos de carboni en l’entorn. 

Entre el 2010 i el 2018, els investigadors van analitzar les concentracions de diòxid de carboni i monòxid de carboni en la troposfera –la capa més baixa de l’atmosfera terrestre– de l’Amazònia brasilera.

Notícies relacionades

En els últims 40 anys, la part est de l’Amazònia ha patit un augment de desforestació, escalfament i estrès hídric (això es produeix quan la demanda d’aigua és més alta que la quantitat disponible durant un període determinat), sent la part sud-est la més afectada. Els investigadors de l’estudi consideren que el mal infligit als ecosistemes locals i l’augment dels incendis, provocats per la sequedat i l’increment de la desforestació, poden ser les principals causes de les emissions de carboni més grans a l’Amazones. Així mateix, els investigadors han conclòs que les emissions totals de carboni són majors a l’Amazones oriental que en l’occidental. 

Els resultats negatius de la investigació i les conseqüències de la desforestació i el canvi climàtic de l’Amazones que s’han analitzat poden ajudar a contextualitzar millor els impactes a llarg termini entre el clima i l’empremta humana en el balanç de carboni de l’Amazones