Alemanya

El partit de Merkel recolza Laschet com a candidat a canceller

  • La CDU busca solucionar el puel intern per decidir si escollia el líder del partit o Markus Söder

El partit de Merkel recolza Laschet com a candidat a canceller
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Unió Cristianodemòcrata (CDU), el partit de la cancellera Angela Merkel, ha ratificat avui el seu suport al centristaArmin Laschet com a candidat a la Cancelleria alemanya en les pròximes eleccions generals, van informar fonts d’aquesta formació. La junta federal de la CDU va donar un clar recolzament a Laschet, líder del partit, en una videoconferència convocada per resoldre el duel entre aquest i el dretà Markus Söder, líder de la Unió Socialcristiana de Baviera (CSU) i així mateix aspirant a ser el candidat conjunt del bloc conservador. En votació secreta, Laschet va obtenir el vot de 31 membres d’aquest gremi, mentre que 9 van ser favorables a Söder i 6 es van abstenir. El líder bavarès s’havia compromès a acatar la decisió de la CDU –«la nostra germana gran», en les seves paraules–, sempre que fos amb un «resultat clar».

Laschet havia convocat la reunió de la CDU, el partit que lidera des del gener, a la recerca d’una solució al duel entre els dos. Tots dos havien formalitzat diumenge de la setmana passada la seva aspiració a ser el candidat conjunt per a les generals del 26 de setembre, les primeres des del 2005 en què Merkel no liderarà el bloc conservador. Es van donar una setmana per aconseguir aquest acord, però ahir va expirar aquest termini sense que cap s’hagués retirat a favor de l’altre o haguessin pactat una solució. En compareixences per separat aquest dilluns, tots dos van posar èmfasi en la seva voluntat d’acord. Alhora, els dos van deixar clar que seguien lluitant per ser designats per liderar el bloc.

Malgrat les seves declaracions de bona voluntat i a favor del joc net, els mitjans alemanys han destacat la divisió del bloc evidenciada en aquest duel, qualificat fins i tot de «fraticida» al setmanari ‘Der Spiegel’. El penúltim capítol el va brindar Söder ahir, al volar a la nit en un avió privat a Berlín a la recerca de recolzaments entre la CDU, després de la qual cosa va mantenir una última negociació directa amb Laschet.

A favor de Söder s’havien pronunciat diversos ‘Lands’ de l’est –on és especialment forta la ultradreta i es considera que el dretà Söder pot contenir millor la seva empenta. Així mateix comptava amb el recolzament de les joventuts del partit, la Junge Union. Söder avantatja Laschet en popularitat, cosa que s’atribueix a la seva rigorosa gestió de la lluita contra la pandèmia a Baviera, segons la línia de la cancellera. En l’àmbit polític, Laschet s’ajusta millor al perfil centrista i articulador de consensos de la cancellera.

Complex lideratge bavarès

Només dos líders bavaresos van comandar fins ara els conservadors en unes eleccions nacionals. El primer va ser el 1979, quan el grup parlamentari es va decantar per Franz Josef Strauss; va acabar reelegit canceller el socialdemòcrata Helmut Schmidt. El següent que ho va intentar va ser Edmund Stoiber, el 2002. Merkel liderava ja la CDU, però va renunciar a la candidatura pressionada per homes forts del partit que consideraven que no podia guanyar. També allà va ser reelegit com a canceller un socialdemòcrata, Gerhard Schröder.

La disciplina verda

Notícies relacionades

Al mig del duel intern conservador, els Verds han designat avui la seva candidata a la Cancelleria, que serà la copresidenta Annalena Baerbock. Tant ella com el seu company en la presidència bicèfala, l’així mateix moderat Robert Habeck, aspiraven al lloc, però no han rivalitzat públicament per ell.

Per primera vegada a la història, els sondejos apunten com a viable una Cancelleria verda. Els ecologistes ocupen la segona posició en intenció de vot, cinc punts per sota dels conservadors. Fins ara, l’única experiència dels Verds en un govern federal va ser com a socis en les dues legislatures de Schröder (1998-2005).