Tensió amb Londres

Brussel·les endureix les regles per exportar vacunes i assegurar-se’n més dosis

  • La Comissió Europea reforma el mecanisme de control de les exportacions i amplia els criteris per incloure-hi la reciprocitat i proporcionalitat

  • La mesura respon al continu incompliment del contracte amb l’empresa AstraZeneca i facilitaria la prohibició d’exportació de vacunes al Regne Unit

  • La UE ha aprovat fins ara 380 decisions per a l’exportació de 43 milions de dosis a 33 països i només n’ha rebutjat una d’Itàlia a Austràlia

Brussel·les endureix les regles per exportar vacunes i assegurar-se’n més dosis
3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Lanegativa del Govern de Boris Johnson a exportar les dosis produïdes al seu territori per AstraZeneca ha portat la Comissió Europea a endurir encara més el mecanisme de control d’exportació de vacunes contra la Covid-19. Segons la seva proposta, la Unió Europea (UE) no només tindrà en compte si els fabricants compleixen els contractes de compres anticipades firmats amb els Vint-i-set. D’ara endavant també examinaran si el país de destinació restringeix l’enviament a la UE d’antídots o material per fabricar-les, la situació epidemiològica i el nivell de vacunació. Dos criteris que podrien facilitar la prohibició d’exportació d’antídots al Regne Unit, amb un nivell d’immunització molt superior al dels Vint-i-set.

Hores més tard de donar a conèixer aquest pla, Brussel·les i Londres van emetre un comunicat conjunt anunciant la seva voluntat de «cooperar». «Al final, l’obertura i la cooperació global de tots els països seran claus per superar la pandèmia i garantir una millor preparació per enfrontar desafiaments futurs», van afegir.

El Regne Unit ha sigut fins ara el gran beneficiat de les exportacions europees. Des de l’entrada en vigor d’aquest mecanisme de control, que estarà en vigor almenys fins a finals de juny, la UE ha aprovat 380 sol·licituds d’exportació –n’ha rebutjat només una des d’Itàlia a Austràlia–, que han permès enviar 43 milions de dosis a 33 països: el Regne Unit (10,9 milions); el Canadà (6,6 milions); el Japó (5,4 milions); Mèxic (4,4 milions); l’Aràbia Saudita, Singapur i Xile (1,5 milions respectivament); Hong Kong (1,3 milions); Corea, i Austràlia (1 milió cada un).

Aquestes xifres confirmen, segons fonts de l’Executiu comunitari, que la revisió del mecanisme no busca prohibir sinó garantir l’accés a una quota més justa. «380 decisions d’exportació i només una bloquejada demostren que no és la nostra intenció bloquejar res. Al contrari. La UE és el principal exportador. És l’únic bloc que està exportant vacunes a la resta del món però hem d’assegurar-nos que els nostres ciutadans hi tinguin accés», insisteixen fonts europees.

Examen dels Vint-i-set

El pla serà examinat durant la videoconferència de caps d’estat i de govern de la UE que se celebra aquest dijous, tot i que les diferents fonts consultades avancen que una decisió és prematura, ja que la proposta amb prou feines té 24 hores i per les diferents visions que imperen entre els estats membres. Entre els qui consideren que s’ha de donar una resposta contundent als retards en la distribució de vacunes i el bloqueig imposat per determinats països i els qui temen desencadenar una guerra comercial i fins i tot disrupcions a la cadena de producció de vacunes.

«Els fluxos comercials són interdependents i no volem un efecte dòmino quant a la ruptura de la cadena de producció», però «no serem els únics que no tinguem un instrument àgil i robust per impedir ser els pagans», afirmen fonts diplomàtiques espanyoles. «Tenir el pal està bé però ha de ser suficient. Quan l’utilitzem, esperem que no sigui necessari», afegeixen fonts holandeses, que consideren l’estratègia de represàlies generalitzada negativa, i que esperen no haver d’utilitzar-la si s’aprova. «Qualsevol cosa que fem per tancar les exportacions al final ens perjudicarà», així que «estem en contra de qualsevol cosa que ens faci la vida més difícil», apunten.

Reciprocitat i proporcionalitat

Notícies relacionades

Segons la proposta, a partir d’ara, la Comissió Europea i els estats membres no només tindrien en compte a l’hora d’avaluar les sol·licituds d’exportació que les farmacèutiques amb qui tenen contracte de producció compleixen els terminis i les entregues. També vetllaran en la seva anàlisi perquè hi hagi reciprocitat i proporcionalitat. «Continuem veient-hi un dèficit i per això proposem revisar l’instrument amb nous criteris tot i que s’analitzarà cas per cas», ha precisat la comissària de Sanitat, Stella Kyriakides. Brussel·les també ha decidit incloure al mecanisme les exportacions a 17 països veïns que abans n’estaven exempts. Entre ells figuren per exemple Suïssa, Israel, Noruega i Sèrbia.

«Mentre els nostres estats membres s’enfronten a una tercera onada de la pandèmia i no totes les empreses compleixen amb els seus contractes, la UE és l’únic gran productor [de vacunes] de l’OCDE que continua exportant vacunes a gran escala a dotzenes de països. Però les carreteres haurien d’estar obertes en les dues direccions. Per això la Comissió introdueix els principis de reciprocitat i proporcionalitat», ha justificat la presidenta de l’Executiu comunitari, Ursula von der Leyen, que presentarà el seu pla davant els líders europeus.