Tensió Moscou-Occident

Rússia adverteix als EUA que respondrà si decreta noves sancions pel cas Navalni

  • Mitjans de premsa anuncien una imminent bateria de mesures de represàlia nord-americanes pel cas Navalni

  • La fermesa de l’Administració Biden davant Moscou contrasta amb la tebiesa mostrada pel seu predecessor, Donald Trump

zentauroepp40859076 refile   correcting byline russia s foreign minister sergey 171115120158

zentauroepp40859076 refile correcting byline russia s foreign minister sergey 171115120158 / POOL

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Rússia es prepara per rebre una nova bateria de sancions, en aquesta ocasió decretades pel Govern dels EUA. Davant les insistents informacions procedents de Washington que l’Administració de Joe Biden ultima un paquet de mesures de represàlia en resposta a l’enverinament de l’opositor Aleksei Navalni, el ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, ja ha advertit que el seu país no es mantindrà de braços plegats i respondrà.

«Hi haurà una reacció, per descomptat; ...... una de les regles de la diplomàcia és la reciprocitat», ha assegurat, en to contundent, el titular rus d’Exteriors, en declaracions reproduïdes per l’agència Ria Nóvosti. Seguint la mateixa línia argumental s’ha expressat també el Kremlin. El càstig només aconseguirà «empitjorar les relacions», ha previngut el seu portaveu, Dmitri Peskov.

Hores abans, diverses agències d’informació, entre elles Reuters, havien anunciat la imminència de les sancions, citant fonts coincidents del Govern nord-americà. Segons les filtracions disponibles, l’Executiu de Biden actuarà invocant una llei, aprovada el 1991 i destinada a controlar i suprimir la producció d’armes químiques, així com dues ordres executives, que permeten sancionar individus vinculats amb l’annexió de Crimea o amb les esmentades armes de destrucció massiva.

Les sancions estaran dirigides a individus particulars, i s’aprovaran en coordinació amb la Unió Europea, com a mostra de la recuperació dels llaços transatlàntics proclamada per president nord-americà. Novitxok, la família de substàncies amb què va ser enverinat Navalni, és considerat un agent neurotòxic d’ús militar.

Gir radical

Notícies relacionades

L’arribada de Biden a la Casa Blanca ha suposat un gir radical en el plantejament de fons de les relacions entre Washington i Moscou. Malgrat que els contactes no van deixar de deteriorar-se durant el mandat de Donald Trump, el seu predecessor al càrrec, aquest sempre es mostrava reticent a castigar el Kremlin, o intentava aigualir, en la mesura possible, l’impacte de represàlies dictades per altres institucions nord-americanes, com el Congrés.

El magnat novaiorquès, a més, arribava a donar crèdit als desmentiments i les explicacions russes en assumptes tan polèmics com l’enverinament de l’exagent secret Serguéi Skripal al Regne Unit, i fugia de qualsevol tipus de coordinació amb els aliats europeus en els seus tractes amb el gegant euroasiàtic. En canvi, Biden, a la primera conversa telefònica que va mantenir el líder de la Casa Blanca amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, el va advertir que qualsevol acte d’ingerència russa, ja fos «contra els EUA o contra els seus aliats», seria respost amb fermesa per la seva Administració.