RÈCORD

Bèlgica posa fi al seu període més llarg sense Govern federal

Des que va caure l'anterior Executiu, que presidia Charles Michel, han passat en total 650 dies

El nou primer ministre és el liberal flamenc Alexandres De Croo

zentauroepp55208771 brussels  belgium   01 10 2020   new belgian prime minister 201001154120

zentauroepp55208771 brussels belgium 01 10 2020 new belgian prime minister 201001154120 / STEPHANIE LECOCQ

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Bèlgica té per fi nou Govern. Han passat 493 dies des de les últimes eleccions, celebrades el maig del 2019, i 650 des de la caiguda de l’últim Executiu federal, que presidia el liberal francòfon Charles Michel, avui president del Consell Europeu. Tot un rècord que ha superat fins i tot els 541 dies que va estar el país sense Gabinet entre el 2010 i el 2011. Avui ha jurat com a nou primer ministre el liberal flamenc Alexander De Croo davant el rei Felip dels belgues, malgrat representar la sisena força del país.

L’Executiu es compon de 15 carteres i set vicepresidents, un per cada partit de la coalició que agrupa quatre famílies polítiques: socialistes, liberals, democristians i ecologistes. En total representen set partits. El repartiment de ministeris respon a un equilibri entre forces polítiques i regions belgues. La coalició es coneix en els mitjans locals com a Vivaldi en un símil amb la seva obra ‘Les quatre estacions’.

La fins ara primera ministra interina durant l’últim any, la liberal francòfona Sophie Wilmès, que va rebre poders especials per abordar la crisi del coronavirus, serà vicepresidenta d’Afers Exteriors amb el seu company de partit, David Clarinval, en el lloc de ministre d’Agricultura i Classes Mitjanes. Els liberals flamencs, a més del càrrec de primer ministre, tindran la vicepresidència de Justícia.

Repartiment de forces

Notícies relacionades

La família socialista, la majoritària en el Govern, es queda amb cinc carteres. La vicepresidència d’Economia i Treball i els ministeris de Defensa i Pensions i Integració Social estaran en mans dels socialistes francòfons, mentre que els socialistes flamencs ocuparan la vicepresidència de Sanitat i Afers Socials, a més de la cartera de Cooperació al Desenvolupament.

En el repartiment de forces, els democristians flamencs comptaran amb la vicepresidència de Finances i el Ministeri d’Interior. Mentre que la família ecologista s’encarregarà de quatre àrees. La vicepresidència de Mobilitat i l’àrea de Medi Ambient serà responsabilitat dels verds francòfons, mentre que en mans dels ecologistes flamencs queda la cartera d’Energia vicepresidència de Funció Pública, que exercirà Petra de Sutter, la primera política transsexual que ocupa una responsabilitat ministerial a Bèlgica.

Temes:

Bèlgica