La cadena alimentària s'alenteix a Itàlia

L'aplicació de les normes de seguretat dels treballadors forcen la reducció de torns i mà d'obra

L'agricultura perd 300.000 treballadors, molts d'estrangers i pertanyents a l'economia submergida

zentauroepp52912706 fotodeld a  epa4531  mil n  italia   24 03 2020   una person200324205812

zentauroepp52912706 fotodeld a epa4531 mil n italia 24 03 2020 una person200324205812 / ANDREA FASANI

3
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

El dia 21 de febrer, quan el Govern italià ‘va tancar’ la Llombardia a causa del Covid-19, a les duanes d’Itàlia amb França, Àustria i Eslovènia van ser bloquejades exportacions italianes per valor de 44.600 milions d’euros. Poc després, la Unió Europea les va desbloquejar, però juntament amb els primers assalts als supermercats, el circuit agrícola-transformació-comerç-client va començar a donar senyals d’alentiment. «La cadena alimentària dins d’Europa no s’interromp», van dir des de Brussel·les.

«No hi ha cap problema per al subministrament dels centres d’alimentació», repeteix també el Govern. No obstant, les mesures introduïdes pels diferents decrets sobre l’emergència, relatius a la seguretat dels treballadors, han comportat un alentiment efectiu de la cadena alimentària.

«S’alenteix per poder respectar les degudes normes de seguretat», explica Bruno Piraccini, president de la cadena d’indústries d’alimentació Orogel. La coneguda marca Ferrero del nord d’Itàlia ha reduït el 50% la mà d’obra feta servir per poder aplicar les normes de seguretat dels treballadors (un metre de distància un de l’altre, desinfeccions regulars a les entrades i sortides, etc.).

Alerta davant del creixement de la demanda

El circuit aviari ha alertat sobre els problemes derivats de la necessitat d’alentir la producció. «Estem fent front a la més gran demanda de les famílies, però estem rebent informacions greus sobre la situació», afirma Fai-Cisl, sindicat del sector. A Itàlia hi ha 18.000 granges d’aus amb 38.000 empleats que, per les característiques del sector, ha de treballar colze a colze.

Algunes empreses, com Tre Valli de San Martino Buon Albergo (Verona), han hagut de disminuir els torns dels seus 2.000 empleats, cosa que ha comportat una disminució de la producció. Per obviar-la, s’han augmentat els horaris de treball de l’empresa, i els han transformat en un cicle continu de 24 hores. El mateix han hagut de fer la majoria d’indústries per poder aplicar les mesures de seguretat anticontagis.

Claudio Gradara, president de Federdistribuzione, assegura que «el sistema aguanta», però que «el desplaçament del consum d’uns productes als altres ha creat tensions entre sectors». Entre aquests hi ha l’agricultura que, segons Federdistribuzione, hauria perdut «de cop 300.000 persones del sector, amb prevalença d’estrangers». Aquesta dada, analitzada per la Seguretat Social italiana (INPS), indicaria que molts dels no italians ocupats en agricultura treballaven en negre, cosa que amb les noves mesures resulta més difícil.

Un fenomen anàleg està passant amb les dones de neteja i cuidadores domèstiques, tot i que en aquest cas, els ocupadors els haurien donat de baixa però per continuar treballant en negre. Amb aquesta argúcia, podrien accedir a més als subsidis familiars que el Govern ha predisposat per a l’emergència.

L’inicial bloqueig de fronteres i el successiu augment dels controls sanitaris han augmentat el 70% el transport de mercaderies per tren. «Un augment tan sobtat ha posat a prova tot el sistema intermodal de transport», explica Alessio Muciaccia, conseller delegat de GTS de Bari, una de les empreses més grans del sector.

«La nostra indústria ha resistit a dues guerres mundials i a la ‘grip espanyola’, no es rendirà certament davant el coronavirus», afirma  Tiziano Fusar Poli, president de Soresina, primera productora del formatge Grana Padano, a més de llards, llet i derivats.

Comerç electrònic

Notícies relacionades

Les restriccions de seguretat a causa del virus han disparat les vendes online de productes de l’alimentació.  Molino Rossetto ha augmentat la venda de farina per comerç electrònic en un 350%. El centre IRI estima que durant les primeres tres setmanes de confinament (Itàlia es troba en la quarta setmana) ha augmentat la venda ‘online’ de 30 matèries primeres.

La farina, utilitzada per elaborar pastes casolanes i altres aliments, «s’ha situat en el lloc número nou del rànquing, amb un augment del 58,7%, per darrere dels productes sanitaris, carns en llauna, llegums secs i sabons.