CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Coronavirus: Itàlia posa el candau a les empreses

El país executa des d'aquest dilluns el tancament de tota activitat econòmica, menys per a 80 sectors «essencials»

Els sindicats amenacen amb vagues al considerar que la llista de les excepcions és massa permissiva

zentauroepp52868103 milan  italy   20 03 2020   people wait in line to enter a s200323191713

zentauroepp52868103 milan italy 20 03 2020 people wait in line to enter a s200323191713 / MARCO OTTICO

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

Des d’aquest dilluns i amb un marge de 72 hores entra en vigor a Itàlia el tancament de les activitats productives no essencials, una iniciativa destinada a contenir la difusió del coronavirus al país. La llista d’activitats permeses inclou la fabricació de plàstic, productes químics i agrícoles, accessoris de vehicles, embalatges, imprimir etiquetes per a productes comercials, produir i elaborar tabac, extreure petroli i gas i els seus derivats, així com tenir obert un hotel i un centre veterinari. També poden estar oberts els centres de reparació i manteniment d’ordinadors, telèfons fixos i mòbils i altres activitats, com els tallers de vehicles.

Al contrari, no es poden confeccionar vestits, vidre que no estigui destinat a estructures sanitàries, construir una casa o un edifici. Han de tancar les indústries que no produeixen en l’àmbit d’un «cicle continuat», és a dir, concatenades amb d’altres. Està prohibit abandonar l’àmbit municipal on un es troba excepte per raons mèdiques o laborals, totes dues convenientment justificades. En un altre ordre, han de tancar també els centres de lloguer i lísing de vehicles, les agències de viatge i els serveis de detectius privats.

Queixa sindical

El ciutadà comú defineix el decret del Govern com que ‘Itàlia tanca’. En realitat, l’Executiu ha tancat tota l’activitat econòmica, a excepció de 80 sectors, que el decret enumera un per un. El criteri que segueix la prohibició és el manteniment de «les activitats essencials», però també de les indústries auxiliars que les permeten.

Els tres sindicats principals consideren que a la llista de les excepcions «encara hi ha massa activitats permeses», per la qual cosa han anunciat que, si no se n’eliminen algunes, faran vaga en els sectors que consideren «no essencials».

Economia de guerra

«Respecte a l’esborrany que ens havia entregat el Govern, es permeten activitats econòmiques no concertades», repliquen els sindicats. No obstant, el que més lamenten és que el decret no tingui prou en compte «la seguretat dels treballadors de les indústries que continuen obertes». No han citat quines, però repassant la llista es poden intuir.

Notícies relacionades

En aquesta s’inclouen «la fabricació d’articles tècnics i industrials», «la fabricació de productes derivats del petroli, plàstic inclòs», així com «motors, generadors i transformadors elèctrics, articles de goma, comerç de parts i accessoris de vehicles» i totes les activitats de les professions lliures, com els advocats (els tribunals ja estan tancats des de fa dues setmanes). També estan permeses les activitats dels estudis d’arquitectura i els centres d’enginyeria, d’enginyeria civil i la fabricació d’electrodomèstics.

 Al contrari que els sindicats, la patronal Confindustria calcula que, respecte al PIB nacional, la llista dels tancaments comportarà una pèrdua de 100.000 milions d’euros al mes. «Una economia de guerra», l’ha definit Vincenzo Boccia, president de la patronal.