INFORME D'EXPERTS

El Japó ja es planteja reobrir algunes escoles tancades pel coronavirus

El Govern nipó decidirà si atén el nou informe d'avaluació dels experts

Els científics mantenen la recomanació d'evitar grans aglomeracions

Visitors wearing a protective face masks following an outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) look at blooming cherry blossoms next to ropes cordonning off viewing parties at the area at Ueno park in Tokyo, Japan March 19, 2020.  REUTERS/Issei Kato

Visitors wearing a protective face masks following an outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) look at blooming cherry blossoms next to ropes cordonning off viewing parties at the area at Ueno park in Tokyo, Japan March 19, 2020. REUTERS/Issei Kato / ISSEI KATO (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
Reuters

El grup d’experts que assessora el Govern japonès en aquesta crisi del coronavirus ha presentat aquest dijous un informe d’avaluació en el qual planteja reobrir algunes de les escoles que es van tancar com a mesura per fer front a l’epidèmia. No obstant, recomana continuar evitant grans aglomeracions, que podrien reactivar els contagis. L’Executiu nipó analitzarà l’informe dels experts abans de prendre una decisió, segons ha assenyalat el secretari Yoshihide Suga.

La recomanació de reobrir escoles i de permetre esdeveniments esportius es limita a aquelles àrees del Japó amb un baix nombre de casos de Covid-19, ha advertit Koji Wanda, professor de Salut Pública a la Universitat Internacional de Salut de Tòquio i un dels membres del grup d’experts. «Hi ha algunes àrees on pràcticament tots els pacients han sigut identificats en les últimes dues setmanes. Així que en aquestes àrees es podrien reobrir les escoles, fins i tot ara», ha dit.

Segons les últimes dades citades per la cadena pública NHK, el Japó té registrats 923 casos i 32 morts. De les 47 prefectures que formen el país, 22 han tingut menys de cinc casos.

Els experts posen èmfasi que s’han de continuar evitant les aglomeracions de ciutadans. Una recomanació que arriba en vigílies d’un cap de setmana de tres dies en què té lloc el festival dels cirerers florits que acostuma a treure als carrers milers de persones. «Continuem demanant a la gent que eviti ajuntar-se en grans grups», ha remarcat Wada.

Final de l’emergència a Hokkaido

Hokkaido, una de les prefectures amb més nombre de casos, el governador, Naomichi Suzuki, ha avançat que la seva administració està llesta per suavitzar les mesures preses per frenar l’epidèmia. Així, ha anunciat que aquest dijous finalitza la fase d’emergència. «Posarem fi a la declaració d’emergència aquest dijous, 19 de març, i a partir de divendres, 20 de març, ens situarem en una nova fase», ha dit. Dimecres la xifra d’infectats a Hokkaido era de 154.

Notícies relacionades

En aquesta pandèmia, el Japó ha tancat escoles i ha cancel·lat esdeveniments esportius, però no ha imposat restriccions severes respecte a viatges, restaurants i empreses. Així mateix, manté la celebració dels Jocs Olímpics.